Zdravlje 12. studenoga 2020.

"Trokut smrti": Mjesto na licu gdje nikad ne bi smjela istiskivati prištiće

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako ti je iznova rečeno da izbjegavaš istiskivanje prištića na licu, ponekad se zaista teško suzdržati. Istiskanjem prištića kod kuće nanosiš svome lice više štete nego koristi. Mogućnost komplikacija je velika, posebno u regiji koju još nazivaju i “trokutom smrti” u kojoj je istiskivanje prištića strogo zabranjeno.

Nemoj istiskivati prištiće na licu kod kuće! Taj savjet vrijedi za cijelo tvoje lice, ali liječnici kažu da na licu postoji posebno opasno područje, u kolokvijalnom nazivu "trokut smrti", od kojeg bi svakako trebala držati ruke podalje.

Evo što trebaš znati o "trokutu smrti", zašto bi trebala izbjegavati istiskivanje prištića na njemu i kako sigurno možeš istisnuti prištiće na licu, prema savjetima dermatologa.

Što je "trokut smrti"?

Potrebno je malo mašte da bi prepoznala "trokut smrti" na svom licu, ali on je tu: "smatra se da je područje lica koje povezuje nos s uglovima usta posebno opasno područje lica zbog njegove bliske povezanosti s mozgom ”, kaže Joshua Zeichner, dr. med., dermatolog u New Yorku, prenosi Health.

Ovaj trokut najbolje je odrediti prstima, tako da ga oblikuješ prstima, povezujući vrhove palca, a zatim vrhove kažiprsta. Na tvom se licu vrh trokuta nalazi na mostu nosa, a baza trokuta započinje u oba ugla usta i proteže se preko dna gornje usne.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Zašto je opasno istiskivati ​​prištiće u 'trokutu smrti'?

Izraz "trokut smrti" možda zvuči pomalo ekstremno kada govorimo o istiskivanju prištića, ali definitivno ne bi trebala olako shvatiti eventualnu prijetnju i opasnosti koje proizlaze. "Kavernozni sinus naziv je velike vene koja odvodi krv u mozak”, kaže dr. Zeichner. Drugim riječima, infekcija prištića na nosu donekle ima lagan put do mozga. Iz tog razloga, "svaka infekcija na tom području malo je veći rizik", poručuje Alok Vij, dr. Med., Dermatolog s klinike Cleveland, za Health.

„U slučaju da istisneš bubuljicu i razvije se infekcija, najgori je scenarij širenje infekcije s kože kroz ovaj sinus, a ima potencijal zaraziti mozak, pa čak i proširiti se krvotokom na cijelo tijelo", Kaže dr. Zeichner. Stoga istiskanje prištića na tom području nije pametno, kao što nije pametno čupanje dlaka iz nosa, jer bilo koja od ovih radnji može omogućiti bakterijama ulazak u to rizično područje lica. Ožiljci koji nastaju zbog nestručnog istiskanja, još su jedan razlog da držiš ruke dalje od ove regije, smatra dr. Vij.

Možda te zanima... Kako spriječiti izbijanje prištića i akni ispod maske? Zdravlje

Postoji li siguran način za istiskanje prištića?

Dermatolozi su davno shvatili da će njihova molba pacijentima da drže ruke dalje od lica vrlo često biti ignorirana. Ipak, iako se istiskivanje prištića još uvijek ne preporučuje, postoji nekoliko načina koji postupak mogu učiniti manje rizičnim.

Prije svega, ako to još nije u potpunosti jasno, pokušaj se kloniti prištića u trokutu regije smrti. Kad god započneš istiskivanje prištića, sjeti se riječi "potencijalna infekcija mozga". No, ako ipak moraš primjerice istisnuti prištić na bradi, savjet je da razmisliš o vremenu. “Ako ćeš istiskivati prištiće, nemoj to raditi prije spavanja kad si umorna”, kaže dr. Zeichner.

Možda te zanima... Akne u odrasloj dobi: Koji je uzrok i kako ih se riješiti? Zdravlje

Drugim riječima, ovom postupku treba pristupiti s puno pažnje. Prije nego što započneš temeljito operi ruke, preporučuje dr. Vij. Dodaje da bi trebala provjeriti i jesu li područja ispod noktiju čista, jer se i tamo znaju skrivati bakterije. Štoviše, dr. Zeichner preporučuje rezanje noktiju prije nego što se odlučiš na uklanjanje prištića. Zatim bi trebala dobro očistiti kožu lica, a dr. Vij preporučuje da na nju naneseš tople obloge prije nego što započneš s postupkom. Ne bi trebala noktima skidati vrh prištića, kaže dr. Zeichner, umjesto toga, koristi  se vatom ili mekanim dijelom vrha prsta.

Od najveće je važnosti shvatiti kada se zaustaviti. "Ako prištić jednostavno ne izlazi lako, prekini misiju", kaže dr. Zeichner, dodajući da je briga o rani drugi ključni dio svake uspješne "operacije" istiskanja prištića. "Nakon istiskanja, nanesi lokalnu antibiotsku mast ili prašak kako ne bi došlo do infekcije", zaključuje dr. Zeichner.

Možda te zanima... Pjevačica Zsa Zsa pokazala akne, zalaže se protiv fejk slika na Instagramu Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.