Zdravlje 13. siječnja 2023.

Ispucale usne: Prevencija, njega i kako odabrati kvalitetan proizvod

1/2
Foto: shutterstock Ispucale usne
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na nižim temperaturama usne često pucaju što izaziva nelagodu i ne izgleda lijepo. Donosimo kako pravilno njegovati usne da bi se spriječilo njihovo pucanje, a dermatologinja objašnjava kako ih njegovati ako su već ispucale. Nije svejedno čime mažete usne jer neka sredstva mogu pogoršati stanje, a osim toga nesvjesno ližemo usne pa većinu sadržaja nanesenog na njih i pojedemo

Sunce, vjetar i suhi zrak najčešći su uzrok ispucalih usana. Zimi je važno pojačati hidrataciju usana, što zbog suhog zraka u kući uzrokovanog centralnim grijanjem, što zbog niskih temperatura i oštrog vjetra vani. Osim vremenskih utjecaja razlog zbog kojeg usne mogu biti suhe i ispucale može biti i dehidracija. Ako ne pijete dovoljno vode tijekom dana, na usnama će se to primijetiti. Za razliku od ostalih dijelova lica, usne nemaju lojne žlijezde. To je razlog zbog kojeg su one jedan od najosjetljivijih dijelova tijela i vrlo lako pucaju.

Jedan od uzroka ispucalih usana, može biti i manjak vitamina. "Koliko god da trudite i jedete zdravo lako se može dogoditi da ipak izostavite iz svoje prehrane neke od ključnih nutrijenata, a njihov nedostatak može se očitovati na vašim usnama, najčešće kao ispucali krajevi ili suhoća usana", objašnjava Diane Madfes, dermatologinja. Ako vam se dogodi da na rubovima usana imate bolne pukotine moguće je da vam nedostaje željeza, cinka, vitamina B3 ili vitamina B6. Željeza i cinka najviše ima u crvenom mesu, ali također se ovi nutrijenti nalaze i u lososu, jajima i lisnatom zelenom povrću.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Njega usana

Dermatologinja savjetuje kako pravilno njegovati usne

Dermatologinja dr. med Nevia Delalle dala je savjet za njegu ispucalih usana: "Ispucane usne su karakteristika kako zimskih tako i ljetnih mjeseci. Uglavnom se u ekstremnim uvjetima (hladnoća, vjetar, vlaga) zna dogoditi da usne postanu hrapave, suhe i ljuskave, a nije rijetko i stvaranje manjih napuklina tzv. ragada koja može biti otvoreni put za razvoj daljnje infekcije. Kako bi se to spriječilo, nemojte usne prečesto brisati od sline ili nakon uzimanja tekućine i hrane. Poželjno ih je više puta tijekom sata mazati sa stikovima za njegu, balzamima, melemom ili bilo kojom njegujućom kremom za usne. Nastojte da svi navedeni preparati budu organskog ili prirodnog podrijetla jer nije rijetko da se za kratko vrijeme kompletna količina pojede. Također postoje metode duboke hidratacije usana hijaluronskom kiselinom, bandaža hijaluronskom kiselinom ili drugi postupci kojima se dodatno u zimskim mjesecima može nahraniti ta vrlo osjetljiva sluznica".

Pucanje kože na rubovima usana Možda te zanima... Koji vitamini vam nedostaju ako vam puca koža, imate grčeve ili vam ispada kosa? Zdravlje

Ovisnost o balzamima za usne - stvarnost ili mit?

Poznat je mit da što više mažemo usne balzamom, one su još suše i moramo ih ponovno mazati. Sastojci koji se najčešće navode kao oni koji izazivaju ovisnost su phenol, salicylic acid, fenol i kamfor. Tvari koje su glavni razlog 'ovisnosti' o neprestanom mazanju usana raznim balzamima zapravo su silikoni i naftni derivati koji su često u sastavu konvencionalnih balzama za usne (tzv. petrolatum i paraffin). Takvi balzami stvaraju zaštitni sloj, odnosno fizičku barijeru ili tanki 'film' na koži usana koji 'štiti' izvana no zapravo isušuje usne i nema nikakva njegujuća i hidratizirajuća svojstva. Ako vam se ne da posebno razmišljati o sastavima balzama za usne za većinu će biti dovoljno da ujutro i navečer namažu usne hidratantnom kremom koju nanose na lice.

Usne Možda te zanima... Predobar trik za ispucale usne - zacijelit će preko noći doslovno! Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.