Zdravlje 01. listopada 2024.

Elizabeth Olsen otkriva zašto je imala napadaje panike gotovo svaki sat

Foto: Instasgram/ elizabetholsen.x
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"Vrlo brzo naučiš s kim se osjećaš ugodno, a s kim ne", rekla je Marvelova zvijezda.

Elizabeth Olsen podijelila je priču o tome koliko je njezina anksioznost bila iscrpljujuća.

U intervjuu za The Guardian, zvijezda serije “His Three Daughters”priznala je da je u svojim 20-ima svakodnevno imala napade panike. "Više puta, skoro svaki sat!", rekla je Olsen, napominjući da bi često i male promjene oko nje potaknule ove napadaje, piše Huff Post.

“Bilo je to doslovno, svaki put kada se dogodila neka promjena: s toplog u hladno, iz osjećaja gladi u sitost. Pomislila sam, 'Oh, je li ovo ok?' A onda bi se takve situacije vrtile u krug i to mi je jednostavno postala navika”, rekla je.

Možda te zanima... Kako prepoznati je li uzrok boli u prsima fizički ili mentalni Zdravlje

Zvijezda “WandVision” dodala je da kad je bila mlađa, razgovori o mentalnom zdravlju nisu bili toliko uobičajeni, te da nije imala pojma kako se nositi sa svojim fizičkim odgovorom na anksioznost.

"Nitko nije govorio o napadajima panike sredinom 2000-ih", rekla je Olsen. “Mislila sam da to znači da imaš napadaj panike zbog nečega što moraš napraviti, pa moraš samo napraviti popis i raditi jednu po jednu stvar i prijeđeš preko toga. Nisam znala da je to nešto nad čime nemaš kontrolu, ali morala sam smisliti kako da to kontroliram”, dodala je.

Rekla je da se konačno uhvatila u koštac s tim kad je shvatila "što njoj točno odgovara ili što funkcionira dovoljno dobro".

Olsen je objasnila je da, sada kada osjeti napad, mora "prekinuti taj tijek misli", tako da se usredotoči i  nabroji stvari oko sebe koje trenutno vidi, kako bi poremetila obrazac i vratila se u stvarnost.

Možda te zanima... Panični napadaj: Zašto nastaje i kako si pomoći? Psiha i seks

Također je izjavila da više ne nosi štikle jer se zbog njih osjećala kao da će dobiti vrtoglavicu, što bi joj izazvalo tjeskobu. Objasnila je da se zato ponekad kada nosi štikle tijekom javnih nastupa, izuje čim sjedne.

“Ljudi su mislili da je to moj neki feministički izbor”, prisjetila. “Ali, ne! Ako ih nosim i stojim ispred vas, uhvatit će me panika. Radije bih bila čvrsto na zemlji”, dodala je.

Olsenin suprug, glazbenik Robbie Arnett, također  pati od anksioznosti, a 2022. objavili su knjigu za djecu koju su zajedno napisali pod naslovom “Hattie Harmony: Worry Detective”. Knjiga prati mačku po imenu Hattie Harmony i uči mlade čitatelje kako se nositi s tim stanjem. Tijekom promocije njihove druge knjige, “Hattie Harmony: Opening Night” 2023., Olsen je ispričala Peopleu o svojoj borbi s napadajima panike.

"Apsolutno sam mislila da nešto medicinski nije u redu sa mnom", rekla je Olsen tada za časopis. “ Ti napadaji su prilično zastrašujući kad se dogode. Naučila sam trikove pomoću kojih mogu ostati svjesna i usredotočena, da se ne vrtim ukrug”, objasnila je.

“Oboje bismo voljeli da smo imali Hattie kad smo bili mlađi”, dodao je tada Arnett.

Možda te zanima... Simptomi paničnog napada i alati za samopomoć Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.