Zdravlje Simptomi i pomoć 04. rujna 2019.

Drugi dan nakon obavljenog EKG-a koji je bio dobar, imala sam srčani udar!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Samo jedan dan nakon liječničkog pregleda, na kojemu je sve bilo u redu, 63-godišnja žena doživjela je srčani udar.

Kao nepušač, s indeksom tjelesne mase 20, dobrom razinom kolesterola i krvnim tlakom od 110/70, 63-godišnja žena smatrala je da nema razloga za brigu, a na dobivenim nalazima bio je zabilježen i nizak kardiovaskularni rizik.

Sljedećeg dana probudila se sa blagom boli u čeljusti i zatezanjem u prsima. Pripisala je to jučerašnjem pregledu i injekcijama koje je primila, no njena kćer je odlučila da idu u bolnicu za svaki slučaj. Na putu do bolnice, bol se pojačala, a pojavio se suh kašalj i osjećaj mučnine.

U roku nekoliko minuta, doktori su ju primili i dijagnosticirali da je došlo do puknuća plaka u lijevoj prednjoj arteriji te se stvorila blokada. Bilo je potrebno postaviti stent za otvaranje krvne žile i obnavljanje protoka krvi.

Možda te zanima... Razlika između srčanog zastoja i srčanog udara Zdravlje

Oporavak je prošao dobro - nekoliko dana u bolnici, posjeti kardiologu te lijekovi za sprječavanje sličnih situacija u budućnosti, no, ostalo je pitanje kako je moguće da se samo jedan dan nakon što je obavila sve liječničke preglede, koji su pokazali dobre rezultate i nizak rizik od srčanoga udara, zatekla u po život opasnoj situaciji?

Doktor je objasnio kako je njen slučaj srčanoga udara neobičan i da se ne može sa stopostotnom sigurnosti odrediti kako i zašto je došlo do toga. Ono što je važno za zapamtiti jest da nizak kardiovaskularni rizik ne znači isto što i da nema kardiovaskularnoga rizika.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Pokazalo se da su kardiovaskularne bolesti i dalje glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, a 18 % smrtnih slučajeva u svijetu povezano je s hipertenzijom

Minute su važne

Ukoliko imaš simptome koji se povezuju sa srčanim udarom, svaka sekunda i minuta je važna. Ako si doma, pozovi hitnu pomoć koja je obično najbrža solucija, a tehničari koji dođu mogu odmah na licu mjesta početi sa liječničkom pomoći.

EKG ima svoje granice

EKG pomaže liječnicima da dijagnosticiraju niz srčanih problem, a putem njega su vidljivi otkucaji i ritam srca, ali on ne mjeri i ne pokazuje moguću začepljenost žila.

Srčani udar nije uvijek očit

Ne dožive svi iste simptome za vrijeme srčanoga udara. Oni mogu varirati i biti suptilniji, a često su i simptomi žena drugačiji od onih koje dožive muškarci, a neki od simptoma srčanoga udara su: stezanje u prsima, kratki dah, bolovi u čeljusti, ruci ili leđima.

Možda te zanima... Znaš li u koje doba dana najčešće dolazi do srčanog udara? Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.