Zdravlje Zdravlje žena 27. listopada 2017.

Ako nisi išla na veliku nuždu nekoliko dana, slijedi ove upute

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema nedavnoj anketi provedenoj na 20 000 ljudi pretpostavlja se da odrasle osobe u većini idu na veliku nuždu bar jednom dnevno. Sve od 3 puta dnevno do 3 puta tjedno je zdravo, no ako ovo nije tvoja kvota, pročitaj sljedeće savjete kako bi si, doslovce, olakšala život

Ponekad je teško izbaciti 'sve' iz svog sistema, čak i na tjelesnoj razini. Svi su nekada imali problem s konstipacijom, no ako ona ne prestaje danima, ček tjednima, to bi mogao biti ozbiljniji problem na kojem moraš poraditi.

Deborah Fisher, doktorica iz Američke gastroenterološke organizacije preporučuje načine na koje možeš ubrzati svoju uspavanu probavu. 

Ako je prošlo nekoliko dana: probaj piti što je više moguće (ali ne alkohol!)

Tekućina će pomoći da sve što trebaš izbaciti iz sebe ide mekše i lakše. Dodaš li tome i voće koje je puno vlakana poput jabuke ili nečega što se jede s košticama, unijet ćeš taman vode koliko treba da se tvoja probava pokrene.

Voda Možda te zanima... Što će se dogoditi tvom tijelu ako sva pića zamijeniš s vodom? Zdravlje

Vježbanje također pomaže u ovim situacijama!

Ako je prošao cijeli tjedan: vrijeme je za laksative

Osmotski lijekovi, poput vlakana, sadrže tvari koje se mogu pronaći u mlijeku (prirodnom laksativu) te magnezij i pomoći će izvlačenju vode iz tkiva i usmjeriti ju prema crijevima. 

Moraš samo zapamiti da piješ dovoljno vode kako te ne bi dehidrirali. 

Ako je prošlo više od tjedna: trebaju ti jači lijekovi

Moda će ti trebati jači lijekovi u ovom slučaju, no pripazi da ti se tijelo ne navikne na njih i da ti se crijeva ne 'ulijene' od te umjetne pomoći. Pij ih par tjedana, no nemoj pretjerati s konzumacijom dulje od toga.  

Ako je prošlo više od tri tjedna: obavezno odi doktoru!

U ovom kroničnom stanju morala bi pod hitno posjetiti svog dokotra koji te može dalje uputiti nekome stručnjaku ili ti on sam prepisati lijekove i druge načine pomoći

Zapamti da konstipacija može biti posljedica tvojeg unutarnjeg, psihičkog stanja, a to se ne može riješiti vodom i vježbanjem!

Možda te zanima... Kako jedenje na brzinu utječe na probavu i koje su posljedice Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.