Zdravlje Simptomi i pomoć 19. listopada 2017.

Kako jedenje na brzinu utječe na probavu i koje su posljedice

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ne odvojiš vrijeme za obrok, ne sjediš dok jedeš ili nisi usredotočena na hranu, to se može odraziti na sustav koji kontrolira apetit. Nakon dvadeset minuta žvakanja hrane, tanko crijevo počinje lučiti hormone kao što su kolecistokinin i leptin, koji signaliziraju mozgu da je želudac pun.

Međutim, isprekidano ili prebrzo konzumiranje hrane može zaustaviti ovaj proces, što često rezultira uzimanjem puno veće količine hrane nego što je potrebno.
Probava_1 Možda te zanima... Evo što sve možeš učiniti kako bi tvoja probava bila besprijekorna Zdravlje
Uzimanje hrane u žurbi može sniziti razinu hidroklorne kiseline u želucu. To može usporiti proces probave i uzrokovati da djelomično probavljena hrana dospije u crijeva. Zbog toga možeš osjetiti bolove i nadutost u trbuhu. Eto još jednog razloga da odvojiš dovoljno vremena za obrok, kao i da dobro sažvačeš svaki zalogaj. Djevojka_I_Salata630X420 Možda te zanima... Usporena probava - višak kilograma? Dijeta
Kada jedeš na brzinu i u pokretu, popušta i tvoja samokontrola. Visokokalorične namirnice, bogate jednostavnim ugljikohidratima, izazivaju oscilacije razine glukoze u krvi, kao i njezin nagli pad, zbog čega ćeš brzo ponovo osjetiti umor i glad.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.