Ako ne odvojiš vrijeme za obrok, ne sjediš dok jedeš ili nisi usredotočena na hranu, to se može odraziti na sustav koji kontrolira apetit. Nakon dvadeset minuta žvakanja hrane, tanko crijevo počinje lučiti hormone kao što su kolecistokinin i leptin, koji signaliziraju mozgu da je želudac pun.
Uzimanje hrane u žurbi može sniziti razinu hidroklorne kiseline u želucu. To može usporiti proces probave i uzrokovati da djelomično probavljena hrana dospije u crijeva. Zbog toga možeš osjetiti bolove i nadutost u trbuhu. Eto još jednog razloga da odvojiš dovoljno vremena za obrok, kao i da dobro sažvačeš svaki zalogaj.
Kada jedeš na brzinu i u pokretu, popušta i tvoja samokontrola. Visokokalorične namirnice, bogate jednostavnim ugljikohidratima, izazivaju oscilacije razine glukoze u krvi, kao i njezin nagli pad, zbog čega ćeš brzo ponovo osjetiti umor i glad.