Zdravlje Prirodno liječenje 09. kolovoza 2016.

Evo što sve možeš učiniti kako bi tvoja probava bila besprijekorna

Probava_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ubrzavanje i poboljšavanje metabolizma može znatno smanjiti osjećaj nadutosti. Metabolizam možemo ubrzati svakodnevnim konzumiranjem dijetalnih vlakana.

  • Dobro je voditi dnevnik prehrane u koji ćeš svakodnevno, kroz razdoblje od barem tjedan dana, unositi podatke poput vrste i količine hrane ili pića koje si unijela u organizam i točno vrijeme obroka. Tako možeš popratiti na koje namirnice reagiraš stvaranjem nadutosti ili ostalih probavnih tegoba.
  • Potrebno je utvrditi probavljaš li hranu ispravno. Ponekad su u stolici vidljivi komadići neprobavljene hrane što je indikator da probavni enzimi ne odrađuju svoj posao. Tada je dobro potaknuti probavu. Bromelain iz ananasa, papain iz papaje, amilaze u mangu i mnoštvo enzima iz meda sjajan su izbor.
  • Kad si pod stresom, sklona si preskakati obroke ili prejedati se? To uvelike otežava normalnu probavu. Zato treba raditi na metodama opuštanja, a neposredno prije obroka se usredotočiti na hranu i ritual objedovanja koji će pridonijeti uravnoteženom metabolizmu. 
  • Unosi biljne namirnice. Crijevne bakterije koje se prirodno nalaze u našem organizmu odgovorne su za pravilno funkcioniranje rada crijeva. Za njihov ispravan rad preporučuje se redovito unositi fermetirane proizvode, izvore probiotika. Crijevne bakterije se hrane topivim vlaknima iz neprerađenih žitarica, voća i povrća, pa je nužno unositi biljne što manje obrađene hrane.
  • Polugotova i industrijski procesuirana hrana bogata je natrijem, a siromašna dijetalnim vlaknima te konzumacija takvih namirnica pridonosi stvaranju plinova, a zbog natrija pridonose zadržavanju vode u tijelu i nadutosti. Procesuirane namirnice hrana su patogenim bakterijama koje narušavaju crijevnu floru.
  • Vježbanje i kontrakcije mišića mogu blagotvorno djelovati na probavu, ali i na smanjenje razine stresa. Bilo kakva tjelesna aktivnost, a posebice vježbe istezanja poput joge i pilatesa potiču normalu crijevnu persitaltiku i ubrzavaju izbacivanje plinova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.