Zdravlje 01. kolovoza 2024.

78-godišnji liječnik tvrdi da se pomladio za 20 godina pomoću 4 načela prehrane

Foto: Facebook/Michael Roizen, MD; Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručnjak za zdravo starenje koji tvrdi da je preokrenuo svoju biološku dob za 20 godina podijelio je načela svoje prehrane.

Dr. Michael Roizen, anesteziolog i voditelj wellnessa klinike Cleveland, ima 78 godina. Ali rekao je za Business Insider da je njegova "biološka dob" oko 57,6 godina, što znači da se na temelju njegovog rizika od umiranja i/ili razvoja kronične bolesti povezane sa starenjem čini da je njegovo tijelo desetljećima mlađe. Važno je napomenuti da ne postoji konsenzus o definiciji biološke dobi ili kako je mjeriti.

Roizen je upotrijebio iste principe (za koje kaže da su ga održali mladim) kako bi razvio i wellness institut na klinici Cleveland, dajući zaposlenicima financijske poticaje za uvođenje zdravog načina života. Od 2008. program je klinici Cleveland uštedio do 200 milijuna dolara godišnje na troškovima zdravstvene skrbi, rekao je Roizen. Također je pomogao u informiranju istraživačkih inicijativa klinike o zdravom starenju.

Ovo su načela prehrane koja Roizen slijedi.

Možda te zanima... Kako vas izbacivanje šećera u vrijednosti od jedne krafne dnevno može učiniti biološki mlađima Zdravlje

Jedite mediteransku prehranu

Mediteranska prehrana prvenstveno se sastoji od cjelovitih namirnica poput voća i povrća, mahunarki, nemasnih proteina i mliječnih proizvoda, a ograničava crveno meso, prerađenu hranu i alkohol. Američki časopis News & World Report proglasio ju je najzdravijom prehranom sedam godina za redom, a istraživanje ju je povezalo s boljim zdravljem srca, gubitkom težine i manjim kognitivnim padom .

Pastrva i losos, koji su puni vitamina D i omega-3 masnih kiselina, Rozienovi su glavni izvori životinjskih proteina.

Možda te zanima... Mediteranska dijeta: Glavna načela i primjer jelovnika Dijeta

Pojedite veliki obrok za ručak

Roizenov najveći obrok je za ručak, a za večeru jede "vrlo malo" — obično samo salatu. Ne može dobro spavati nakon obilnog obroka i osjeća se "puno gore sljedeći dan", rekao je.

Studija koju su ove godine objavili istraživači sa Sveučilišta Alagoas u Brazilu otkrila je da unos većine kalorija za ručak može pomoći u prevenciji i liječenju pretilosti, bez obzira na kvalitetu prehrane sudionika. Na ovaj način bi se prehrana mogla bolje uskladiti s prirodnim ritmovima tijela, sugerirali su znanstvenici.

Možda te zanima... Uz ovih 8 navika dokazano možete usporiti biološko starenje za 6 godina Dijeta

Ograničite kalorije 5 dana u mjesecu

Roizen također slijedi dijetu dugovječnosti koju je razvio Valter Longo, profesor gerontologije i direktor Instituta za dugovječnost Sveučilišta Južne Kalifornije. Rozien je rekao da je sedam godina slijedio dijetu, koja uključuje ograničavanje kalorija pet dana u mjesecu kako bi oponašao učinke posta.

Studija koju je ove godine objavio Longov tim s USC-a otkrila je da su sudionici na dijeti koja oponaša post imali nižu biološku dob u prosjeku za 2 i pol godine nakon tri mjeseca na dijeti. Sudionici su unosili oko 1100 kalorija prvog dana dijete, a zatim oko 700 kalorija drugi do peti dan.

"Nije nerazumno zaključiti da u dobi od 40 do 60 godina ovaj režim dvaput godišnje može dodati tri do četiri godine zdravog života, možda i više, onima s višim BMI-om, krvnim tlakom, šećerom u krvi itd.", rekao je David Clancy, koji proučava biologiju starenja na Sveučilištu Lancaster u Velikoj Britaniji, ali nije bio uključen u studiju.

Ali je Clancy priznao da je dijeta "stroga" i da bi se oni koji su zaposleni mogli namučiti prateći je. "Ako se četvrti i peti dan rasporedi na dane vikenda, onda bi bilo jednostavnije", rekao je.

Možda te zanima... Znanstvenici su shvatili zašto ljudi koji vježbaju izgledaju mlađe i koji intenzitet je najbolji Fitness

Jedite u okviru od 8 sati

Roizen jede svaki dan  u vremenskom okviru od 11 prijepodne do 19 sati navečer. Rekao je da, iako podaci o utjecaju povremenog posta na dugovječnost nisu čvrsti kao podaci o postu s ograničenim unosom kalorija, sviđa mu se kako se osjeća kada slijedi taj raspored.

"Do kraja tog 16-satnog perioda, osjećam se odlično i vrlo sam energičan. Spavam mnogo bolje i čini mi se da imam i mnogo više energije", rekao je.

Business Insider je ranije izvijestio da istraživanje o potencijalnim dobrobitima povremenog posta nije konačno. Jedna kontroverzna studija objavljena ranije ove godine sugerirala je da bi zapravo mogao skratiti životni vijek osobe, dok su druge su sugerirale da ne pruža nikakve zdravstvene prednosti.

Možda te zanima... Dijeta koja "kopira" povremeni post može smanjiti biološku dob i pomoći u gubitku kilograma Dijeta

Michael F. Roizen također je suosnivač i pokretač popularne internetske  stranice RealAge.com, temeljene na njegovoj istoimenoj knjizi, kao i autor knjiga: The Real Age Diet i YOU: The Owner's Manual, prve u nizu knjiga najprodavanijih zdravstvenih vodiča. Njegova dugo očekivana knjiga, The Great Age Reboot: Cracking the Longevity Code to Be Younger Today and Even Younger Tomorrow, objavljena je 2022. godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.