Zdravlje Simptomi i pomoć 19. listopada 2019.

10 stanja na kosi i koži koja otkrivaju koji ti vitamini nedostaju

Kosa-Svrabez450X300_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji niz različitih simptoma koji upućuju na to da postoji manjak određenih vitamina ili minerala u organizmu i najčešće je dovoljno staviti naglasak na namirnice koje sadrže ono što ti nedostaje ili popiti kuru multivitaminskih pripravaka kako bi riješila problem te spriječila ozbiljnije posljedice za zdravlje.

Perut u kosi - upućuje na mogući nedostatak omega-3 masnih kiselina.  Ako se počešeš po glavi pa ti oko nje polete sitne bijele konfete, odmah ćeš pomisliti na perut. Uzrok može biti u gljivicama ili dermatitisu na vlasištu, prevrućem zraku iz fena kojim sušiš kosu, neredovitom pranju kose ili lošim preparatima koje pritom koristiš te stresu, ali i u – nedostatku omega 3 masnih kiselina u prehrani, tvrde stručnjaci Wellness centra u Indiani. Osim na tjemenu, taj se nedostatak može pokazati i kroz perutanje kože na laktovima, a možeš mu doskočiti tako da barem dva dana tjedno na meni uvrstiš ribu. Za zdravu kožu na tjemenu važne su i druge masne kiseline, poput alfa-linolenske kiseline (ALA), koje ima u orasima i lanenim sjemenkama.

Prhut Možda te zanima... Pet moćnih ayurvedskih recepata protiv prhuti Ljepota i relax
Tanka i lomljiva kosa - mogući nedostatak vitamina B skupine očituje se u tankoj i lomljivoj kosi. Sve što ste čula o važnosti vitamina B skupine, posebno biotina, za snažnu zdravu kosu je istina. Sadrže ga jaja (žumanjak), orašasti proizvodi (bademi, kikiriki, orasi, cjelovite žitarice, banane, maline, sir, losos, kvasac, avokado, cvjetača, bobičasto voće, riba, mahunarke, gljive). No tanka i krhka kosa može biti povezana i s nedostatkom folne kiseline. Dobar izvor te kiseline su žitarice, pa čak i bijela riža, kao i salata od sirovog špinata ili šalica kuhanih šparoga. Možda te zanima... Jednostavan test s čašom vode: otkrij koliko je zdrava tvoja kosa! Ljepota i relax

Sjeda kosa - ako su tvoju kosu pomalo prerano prošarale srebrne niti, provjeri unosiš li dovoljno bakra s uobičajenim namirnicama. Bakar igra ulogu u proizvodnji melanina, što kosi daje boju, kaže Olivia Wagner, voditeljica skupine wellness centara u Chicagu. Navali na školjke, primjerice kamenice. Dobar izvor bakra su gljive, jetra, bubrezi, meso, borovnice, šljive, trešnje, suho grožđe, grašak, žitarice, masline, sezam te čokolada.

Kosa_4 Možda te zanima... Sijeda kosa - genetika ili stres? Ljepota i relax

Kronični će se umor očitavati zbog nedostatka vitamina D. Ako si cijelo vrijeme umorna, čak i nakon što se dobro naspavaš, to je znak za uzbunu. Moguće je da ti je razina D vitamina opasno niska. Najbolji način da ga nadomjestiš je boravak na svježem zraku tijekom sunčanog vremena, i to po mogućnosti bez zaštitnih krema. Kako bi poboljšala apsorpciju, korisno je u prehranu uvrstiti  više mliječnih proizvoda (jogurt) te bademovo i sojino mlijeko. I sardine, kao i gljive uzgojene pod UV svjetlom, mogu biti korisne u borbi protiv umora. A ako se udariš u rub stola i završiš s velikim modricama koje teško prolaze, tvoj je problem možda nedostatak vitamina C. 

Umor-Supr Možda te zanima... Život uz kronični umor Zdravlje

Grčevi u nogama - kao elektrolit, magnezij zajedno s kalcijem ima važnu ulogu u kontrakciji mišića. Manjak ta dva vitamina može izazvati grčenje mišića. Preporučuje se pojačati sjemenke bundeve, banane i avokado, koji su bogati magnezijem, te razne vrste zamjenskog mlijeka (primjerice bademovo). Razne vrste sira također su dobar izvor kalcija.

Bol-Uspr Možda te zanima... Jesu li grčevi tijekom vježbanja opasni? Fitness
Zatvor - ima barem desetak mogućih uzroka, a među njima je i nedostatak vlakana te magnezija. Činjenica je da odrasli ljudi u prosjeku unose premalo magnezija, koji ima ulogu u pomicanju stolice kroz crijeva. Uz namirnice koje sadrže magnezij, pomoći si možeš i uzimanjem magnezijeva citrata od 120 mg dok se stanje ne poboljša. No ne zaboravi na vlakna. Dobar izbor su leća, brokula i jabuke.  Meso_2 Možda te zanima... Kombinacije hrane uz koju ćeš se riješiti i najtvrdokornijeg zatvora Hrana

Crte na noktima - neadekvatna kiselina želuca nije povezana s nedostatkom vitamina, ali može utjecati na apsorpciju hranjivih tvari, vitamina i minerala iz namirnica koje unosimo. Smatra se da može pomoći unos vode sa žlicom jabučnog octa uz obrok, a ako je potrebno, u ljekarni možeš nabaviti i neki probavni enzim. Dobra je vijest da oboje pomaže spriječiti nadutost nakon jela.

Nokti-Njega Možda te zanima... Kako izgledaju tvoji nokti i što govore o tvom zdravlju? Zdravlje

Modrice na nogama - mogu upućivati na nedostatak vitamina C. Taj vitamin pomaže u stvaranju kolagena, koji je uključen u stijenke krvnih žila. Modrice mogu biti znak oslabjelih kapilara. Stres utječe na apsorpciju vitamina C te ga može nedostajati čak i ako imaš osjećaj da jedeš raznoliku hranu. Jagode, brokula i mango sadrže više vitamina C nego limun ili naranča.

Možda te zanima... Modrice, umor, osip: simptomi manjka vitamina C u organizmu Hrana
Pureća koža znak je nedostatka vitamina A  - ako ti ruke nisu super glatke, nego po koži imaš sitne prištiće koji podsjećaju na pureću ili guščju kožu, ali te ne svrbe, moguće da je u pitanju stanje koje se naziva keratosis pilaris, što može biti posljedica manjka cinka i vitamina A u organizmu. Oba vitamina vitalna su za zdravlje kože i igraju ključnu ulogu u zarastanju rana. Cink ćeš nadomjestiti, ako povećaš unos peradi, humusa i sjemenki bundeve, dok vitamina A ima u ulju riblje jetre, životinjskoj jetri, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima te slatkom krumpiru. Možda te zanima... Je li ti koža na laktovima gruba ili tamnije boje? Mi znamo što pomaže Ljepota i relax
Nedostatak vitamina B12 vidi se na usnama - ako tvom organizmu nedostaje vitamina B12, možda ćeš primijetiti lezije ili napukline u ustima ili pukotine na stranama usana. Kako bi riješili taj problem, uvedi u prehranu više mesa (posebno pileća prsa), te jetru, ribu, morske plodove, jaja, ali i sir, mlijeko te mliječne proizvode. Kronični umor Možda te zanima... 9 znakova da tvom tijelu nedostaje vitamin B12 Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.