Zdravlje 17. svibnja 2016.

Život uz kronični umor

Umor-Supr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sindrom kroničnog umora je poremećaj koji uzrokuje neobjašnjivi, stalni i iscrpljujući umor. Život uz kronični umor ponekad može biti prilično frustrirajući s obzirom na to da većina ljudi, uključujući i zdravstvene djelatnike, ne razumije zapravo što je kronični umor niti zašto i kako se razvija. Zbog toga je i izbor terapije ograničen

Od pet oboljelih četiri su žene

Iako se sindrom kroničnog umora može pojaviti u bilo kojoj dobi, najčešće pogađa osobe u kasnim 30-ima do ranih 50-tih. Također, žene češće pate od ovog stanja, a prema nekim podacima od pet oboljelih četiri su žene. Veći rizik za razvoj sindroma kroničnog umora imaju pretile i neaktivne osobe te osobe izložene stresu.

Glavobolja i opća bol

Mnoge osobe koje pate od sindroma kroničnog umora imaju fizičke simptome za koje se liječničkim pretragama najčešće ne može pronaći uzrok. Uz kronični umor često se javlja i upala grla, glavobolja, bol u mišićima, problemi s pamćenjem i koncentracijom, bol u zglobovima, osjetljivost limfnih čvorova, opća bol, poteškoće sa spavanjem.

Riješi kviz o kroničnom umoru. Klikni ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.