Psiha i seks 12. srpnja 2024.

Što je to "Otelov sindrom" i kako utječe na veze

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zamislite osobu toliko obuzetu ljubomorom da svog partnera podvrgava testovima kao da je na detektoru laži svaki put kad se vrati kući, a uz to stalno nadzire partnerove aktivnosti, provjerava njegove telefone, e-poštu i bankovne izvode, pa čak ide toliko daleko da zabranjuje svom partneru gledanje televizijskih emisija ili čitanje časopisa koji prikazuju suprotni spol.

Iako ovo može zvučati poput scenarija iz filma, to je surova stvarnost za pojedince koji se bore s Otelovim sindromom. Ime je dobio po čuvenom ljubomornom liku iz Shakespeareove drame, Otelu, čija je neutemeljena ljubomora dovela do njegove propasti i propasti njegovih bližnjih, piše Forbes.

Ovaj psihički poremećaj navodi pojedince da iracionalno vjeruju kako je njihov partner nevjeran, iako nemaju  nikakvih dokaza koji bi poduprli to uvjerenje.

Što je Otelov sindrom?

Prema studiji iz 2022., objavljenoj u časopisu European Psychiatry, Otelov sindrom je “psihičko stanje u kojem osoba pati od deluzijske ljubomore i razdražljivosti. Često je povezan s psihijatrijskim ili neurološkim poremećajima”. Osobe s Otelovim sindromom uvjerene su, bez ikakvih pravih dokaza, da ih partner vara. Mogu pokazivati ​​znakove kao što su:

  • Stalna ljubomora. Osobe s ovim sindromom neprestano optužuju partnera za nevjeru bez ikakvih pravih dokaza.
  • Opsesivne misli. Opetovano provjeravaju partnerov telefon, e-poštu ili društvene medije tražeći znakove prevare.
  • Promjene u ponašanju. Žele vas imati stalno pod kontrolom, žele znati gdje im je partner u svakom trenutku i s kim.

Osobe koje pate od Otelovog sindroma često imaju određena neurološka ili psihijatrijska stanja. Pacijenti s Parkinsonovom bolešću, naprimjer, mogu doživjeti halucinacije i deluzije, što dovodi do neutemeljenih optužbi.

Osobe sa shizofrenijom ili demencijom mogu razviti iracionalna uvjerenja o partnerovoj nevjeri. Kronični ovisnici o drogama također mogu pokazivati ​​paranoične misli o tome kako ih njihovi partneri varaju.

Nedavna studija pokazala je da je prosječna dob pojedinaca pogođenih ovim sindromom bila 58 godina, s više muškaraca nego žena (gotovo dva muškarca na svaku ženu). Uzroci Otelovog sindroma uključuju:

  • Primarne psihičke poremećaje (22 % slučajeva)
  • Ostala medicinska stanja kao što su cerebrovaskularni incidenti, Alzheimerova bolest, vaskularna demencija, meningeom i adenom hipofize (52 % slučajeva)
  • Lijekovi ili druge tvari (26 % slučajeva)

Najčešći uzroci unutar ovih skupina bili su deluzijski poremećaj, moždani udar i lijekovi koji utječu na razinu dopamina u mozgu.

Prethodna iskustva nevjere ili napuštanja također mogu pridonijeti razvoju ovih zabluda. Na primjer, jedan korisnik Reddita podijelio je očevo iskustvo s Otelovim sindromom: “Već nekoliko godina optužuje moju majku za varanje. Moj ujak vjeruje da to proizlazi iz vremena kad je jednom davno prevario moju majku. On vjeruje da se moj otac toliko boji suočiti s istinom da je zapravo on varalica pa mu je lakše povjerovati da ga je moja majka varala i svaliti krivicu na nju”.

Možda te zanima... Možete li se razboljeti od ljubomore? Psiha i seks

Kako Otelov sindrom utječe na odnose?

Studija iz 2012. identificirala je 105 slučajeva deluzijske ljubomore kod pacijenata s neurodegenerativnim Otelovim sindromom, prema podacima iz sustava elektroničke medicinske dokumentacije klinike Mayo. Evo što su liječnici izvijestili da su neki od pacijenata rekli. Jedan je pacijent rekao da je razlog za njegov štrajk glađu to što njegova supruga ima aferu s nekoliko drugih pacijenata u staračkom domu i što ih povremeno zabavlja u salonu. Drugi je pak tvrdio da vidi svoju ženu kako se seksa u kazalištu i čuje glas svoje žene kako stenje kao da doživljava orgazam. A jedna od pacijentica je izjavila da kad vodi ljubav s mužem, on se okrene i izađe u dnevnu sobu i pleše za drugu ženu, a zatim se vrati.

Iako se radi o kliničkim slučajevima deluzijske ljubomore, osobe s patološkom ljubomorom u svakodnevnom životu također mogu pokazivati ​​slično ponašanje. Ove osobe mogu pokazivati ​​opsesivno, kontrolirajuće, a ponekad čak i nasilno ponašanje dok pokušavaju osigurati partnerovu vjernost.

Život s Otelovim sindromom značajno utječe i na oboljelog i na njegovog partnera. Optuženog partnera stalne optužbe i invazivne provjere opterećuju, uzrokuju stres i tjeskobu. Za pojedince sa sindromom, zablude stvaraju trajno stanje nepovjerenja i paranoje, ozbiljno utječući na njihovo mentalno blagostanje.

Možda te zanima... Saznaj je li tvoja ljubomora otišla predaleko i što učiniti u tom slučaju? Psiha i seks

 “Ne mogu živjeti ovaj život. Nikada — niti jednom — nisam prevario svoju suprugu. Ali optužen sam za najnečuvenije stvari koje jednostavno nisam učinio”, izjavio je jedan korisnik na Redditu i izrazio zabrinutost zbog ponašanja svoje žene. “Optužila me da sam imao seks s desecima žena, za koje uopće nemam pojma tko su. Ako razgovaram sa ženom ili se nasmijem ili se one nasmiju ili razgovaraju sa mnom, ja se, kako tvrdi moja žena, sigurno seksam s njima“, dodao je.

Uznemirenost i zbunjenost koju doživljavaju oni čiji partneri pate od Otelovog sindroma može biti značajna. Nemilosrdne optužbe i stalan nadzor mogu stvoriti toksično okruženje, ozbiljno opterećujući odnos.

“Dečko mi je svaki dan prigovarao zbog neke objave na društvenim mrežama ili prekratkog zagrljaja ili bilo čega što sam napravila, a on se zbog tog osjećao kao da ga ne volim dovoljno ili da imam drugoga. To nije nimalo zabavno”, izjavila je druga korisnica Reddita.

Konstantno nepovjerenje može dovesti do čestih svađa i prekida komunikacije. I osoba s Otelovim sindromom i njezin partner mogu doživjeti značajnu emocionalnu bol i stres.

Otelov sindrom ima razoran utjecaj iracionalne ljubomore na odnose i dobrobit istih. Ovaj sindrom ugrožava mentalno zdravlje koje je važno za održavanje zdravih odnosa i otkriva kako ekstremna ljubomora može brak ili vezu pretvoriti u noćnu moru.

Ljubomora1_1 Možda te zanima... Ljubav, strah i ljutnja: Sastavni dijelovi ljubomore i njezina razorna moć Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.