Psiha i seks 09. siječnja 2024.

Možete li se razboljeti od ljubomore?

Foto: Unsplash Stres koji uzrokuje fizičku bolest ponekad može biti nusproizvod druge potisnute emocije, poput ljubomore.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imati stalno pozitivan stav može zvučati idealno, ali nije realno. Život donosi puno izazova koji će izazvati razne emocije s kojima se ponekad teško nositi.

Doživljavanje bilo kakvih emocija je normalno, a one negativne mogu utjecati kako na vaš um, tako i na vaše fizičko zdravlje. "Mozak i tijelo blisko su povezani. Tijelo je sklono reagirati na psihički stres kao da se radi o fizičkom stresu", rekao je dr. David Spiegel s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford za The New York Times. To bi mogao biti razlog zašto osjećaj tuge može uzrokovati umor ili anksioznost može izazvati napetost u mišićima.

Ponekad se zbog lošeg emocionalnog stanja možete i razboljeti. U jednoj studiji, istraživači su otkrili da su sudionici koji su bili pod stresom imali veću vjerojatnost da će se prehladiti u usporedbi s drugima. Psihologinja dr. Colleen Mullen rekla za Verywell Mind da stres koji uzrokuje fizičku bolest ponekad može biti nusproizvod druge potisnute emocije, poput ljubomore. 

Učinci ljubomore na tijelo

Ljubomora je uobičajena emocija koja u nekim slučajevima može čak biti i korisna za veze. "Blaga ljubomora može biti zdrava. Ona ponavlja činjenicu da je pojedincu stalo do svog partnera, da ga cijeni i da ga ne želi izgubiti", rekla je psihijatrica dr. Leela Magav za PureWow. Međutim, neriješena ljubomora koja s vremenom postaje sve gora može na kraju uzrokovati probleme za vaše fizičko zdravlje.

Prema Psych Central ljubomora može izazvati ubrzani rad srca, drhtavicu i mučninu. Klinički psiholog dr. Joshua Klapow objašnjava za Elite Daily da ta mučnina u želucu može čak dovesti do povraćanja. Sve je to zbog reakcije tijela poznatije kao "borba ili bijeg", koja se inače javlja kada ste pod stresom ili osjećate strah.

Ako ljubomora rutinski izaziva tjelesnu reakciju poput one na stres, to vas može izložiti riziku da se češće razbolite jer se vaš imunološki sustav nosi s učincima ljubomore, piše Medical News Today. Kronični stres uzrokovan ljubomorom također može dovesti do nekoliko drugih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca, dijabetes, autoimune bolesti i infekcije.

Možda te zanima... 5 znakova po kojima možete prepoznati da vam netko zavidi Psiha i seks

Kako se riješiti ljubomore?

Za dobrobit vašeg zdravlja, ljubomora nije emocija koju biste trebali potisnuti. Kako biste kontrolirali ljubomoru, Healthline predlaže da odredite temeljni uzrok svojih osjećaja kako biste otkrili skrivenu potrebu ili želju. To vam može pomoći da napravite potrebne promjene kako biste dobili ono što želite. Prakticiranje zahvalnosti za ono što već imate može biti još jedan način da se oslobodite ljubomore i istovremeno smanjite stres. 

Psych Central također preporučuje da promijenite način razmišljanja tako što ćete se prihvatiti da vam nitko ne duguje ništa i osloboditi se vezanosti za određeni ishod. Ove promjene mogu biti posebno korisne kada osjećate zavist prema nekome tko ima nešto što vi nemate.

Ako otkrijete da se ljubomora uglavnom pojavljuje u vašem ljubavnom životu, to bi mogao biti znak da se osjećate nesigurno u svojoj vezi. Dr. Sabrina Romanoff, klinička psihologinja rekla je za Verywell Mind da se nesigurnost u vezi često može obuzdati bilježenjem vlastitih misli, razgovorom s terapeutom i tako što ćete s partnerom otvoreno komunicirati o stvarima koje vas brinu. 

Ljubomora1_1 Možda te zanima... Ljubav, strah i ljutnja: Sastavni dijelovi ljubomore i njezina razorna moć Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.