Psiha i seks Moje emocije 21. prosinca 2018.

Priča iz prve ruke: Kako sam nakon 5 pokušaja samoubojstva pronašla rješenje za depresiju

Foto: Guliver/Shutterstock ;Na današnji dan zbiva se mnogo kozmičkih promjena, a to znači da su šanse za naporan dan poprilično velike!
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon pet pokušaja samoubojstva, čitateljica Preventiona osmislila je akcijski plan koji joj pomaže kontrolirati unutarnji kaos.

U svojim četrdesetima Jane je bila sretno udana i majka sedmero djece i osjećala da je odlično funkcionira. Ali onda je samo neočekivano pala u duboku depresiju. Preplavili su je razni osjećaji i pomislila je da bi za nju bilo najbolje da umre. Imala je pet pokušaja samoubojstva i bila je hospitalizirana više puta, što je samo pogoršalo njezinu depresiju jer je osjećala kao da se predaje depresiji. 

Nesanica i depresija znak su blokirane krunske čakre

No ono što joj je konačno spasilo život je WRAP -  Wellness Recovery Action Plan (Akcijski plan za oporavak) kojoj joj je dao osjećaj reda kad joj je najviše trebalo.

Akcijski plan za oporavak

Wrap je alat za samosvijest koji pomaže prepoznati ono što činiš da se osjećaš zdravo i stabilno i što uzrokuje da osjećaš emocionalnu nelagodu. Prepoznavanje okidača pomaže ti da ih smiriš.

Jane je objasnila da wellness alati ne rade uvijek, ali WRAP također uključuje znakove putem kojih pratiš da se osjećaš gore nego prije. Na kraju joj je dijagnosticiran posttraumatski stresni poremećaj koji je proizašao zbog traume iz djetinjstva koju je potisnula prije mnogo godina pa ako se osjeća da je u opasnosti, to ju jako uznemiri. Kako ističe ne treba joj puno da se tako osjeća, dovoljno joj je malo ljutnje i bijesa. Kad se to dogodi, pokušava se izvući iz tog trenutka vikanjem nečeg besmislenog poput "Bozo!", a zatim duboko udahne. Ako to ne pomogne, sluša glazbu, odlazi u kino ili igra fliper, što ju je smirivalo i u djetinjstvu. 

"To je kao da velika djevojka kaže maloj djevojčici u meni 'Možeš ti to!'. Ako se i dalje osjećam uznemireno, pokušam nešto neobično kao otići na plažu - sve što bi me odvratilo od takvih osjećaja", rekla je Jane. Naglašava da WRAP također uključuje znakove da bi se mogla osjećati još gore ako se ne drži svoje rutine. Ako se ne tušira dva puta dnevno ili jede previše slatkog onda shvaća da može biti u opasnoj zoni.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Shvati kakvu vrstu podrške trebaš

Akcijski plan za oporavak daje njenoj obitelji mogućnost da joj pomogne u borbi protiv depresije. 

"Moja obitelj zna da ako  ne javljam se na telefon, to nije dobar znak jer bi to moglo značiti da se distanciram. Plan ih može priremiti za takve događaje i kako to mogu spriječiti: Muž će me odvesti na večeru ili će netko od moje djece naručiti moju omiljenu kinesku hranu. To su male stvari, ali za mene su sasvim dovoljne da izbjegnem odlazak u bolnicu", rekla je Jane. 

Shvatiti kakvu vrstu podrške trebaš je nevjerojatno moćno, pogotovo za žene. Jane je i sama postala certificirani WRAP učitelj pomažući drugima da izrade vlastite planove. Ne moraš biti suicidalan da bi imao korist od WRAP-a, to je za svakoga tko se bori s pitanjima mentalnog zdravlja ili samo želi razumjeti sebe i osjećati se bolje. Shvatiti kakvu pomoć trebaš je nevjerojatno moćno - posebno za žene, koje su obično usmjerene na brigu za druge. Jane želi da svatko zna: "Vrijedna si brige!" 

Kolumna: "Depresija nije bolest već izbor!"

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.