Psiha i seks 10. lipnja 2024.

Mladi u Hrvatskoj u prosjeku stupaju u spolne odnose sa 16 godina

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pod sloganom "Nema maženja bez paženja" od 10. do 14. lipnja obilježit će se Tjedan spolnog zdravlja s posebnim naglaskom na mlade koji u Hrvatskoj u prosjeku stupaju u spolne odnose sa 16 godina.

Naglasak će biti na osnaživanju za korištenje kontracepcije, za testiranje na spolne bolesti i eventualno liječenje, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu održavanja Tjedna spolnog zdravlja.

Prema podacima HZJZ-a, prosječna je dob stupanja u spolne odnose u Hrvatskoj između  16 i  17 godina. U anketama 32  posto 16-godišnjaka (35 posto mladića i 47 posto djevojaka) izjavilo je da nije koristilo zaštitu (kondom) kod posljednjeg spolnog odnosa

Čak 14 posto petnaestogodišnjaka (21  posto mladića i šest posto djevojaka) izjavilo je da je imalo rani spolni odnos - u dobi 15 godina ili ranije.

Dio mladih, 18 posto, navodi korištenje manje pouzdanih metoda zaštite od trudnoće kao prekinuti snošaj (15 posto mladića i 30 posto djevojaka).

seks Možda te zanima... Mladi Hrvati sve su manje seksualno aktivni, otkrivamo zašto Psiha i seks

U 2022. u Hrvatskoj rodila 191 djevojčica 

U Hrvatskoj je 2022. rodilo oko 660 adolescentica mlađih od 20 godina, a 191 rodilja bila je maloljetna, odnosno u dobi između 13 i 17 godina.

Javnozdravstvena kampanja "Nema maženja bez paženja" kao glavni cilj ima promicanje svih segmenata zdravstvene pismenosti u području spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a tijekom ovoga će tjedna provoditi od 15 do 19 sati anonimno i besplatno (bez uputnice, naručivanja) savjetovanje i testiranje osoba u riziku od zaraze spolno prenosivim mikrobiološkim uzročnicima.

Neki od njih pripadaju među najučestalije uzročnike spolno prenosivih infekcija, koje su uz to i asimptomatske, zbog čega ih je teško pravovremeno dijagnosticirati.

Prema podacima registra zaraznih bolesti i registra za HIV/AIDS, u Hrvatskoj se u posljednjih pet godina (2019.-2023.) godišnje prosječno bilježi oko 129 oboljelih od klamidijske infekcije. Prevalencija klamidijskih infekcija kod adolescenata i mladih do 25 godina kreće se od 1,8 do 6,2 posto.

Godišnje se evidentira u prosjeku oko 38 oboljelih od hepatitisa B, 98 oboljelih od hepatitisa C, 37 oboljelih od sifilisa, 24 od gonoreje kao i 93 oboljelih od zaraze HIV-om.

U Hrvatskoj je do 2023. zabilježeno 2114 osoba oboljelih od HIV-a/AIDS-a, a 269 oboljelih umrlo je od AIDS-a. Većina osoba koje žive s HIV-om zarazila se spolnim putem. Spolni odnos između muškaraca najčešći je prijavljeni put prijenosa (70 posto svih slučajeva).

Možda te zanima... Što treba znati o razlikama između hepatitisa A, B i C Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.