Psiha i seks Seks i veze 16. prosinca 2023.

U kojim slučajevima je seks bez kondoma prihvatljiv?

Foto: Pexels Kondom je dobar odabir jer osim od neželjene trudnoće štiti i od spolno prenosivih bolesti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naravno da se zna da prezervativi štite od spolno prenosivih bolesti i trudnoće, ali prema istraživanju objavljenom u Journal of Adolescent Health većina Amerikanki ako koriste oralnu kontracepciju uopće ne mari za uporabu kondoma u svrhu prevencije spolnoprenosivih bolesti.

U istraživanju je također objavljeno da se žene vraćaju upotrebi prezervativa tek kad prestanu uzimati druge oblike kontracepcije. Ali kad monogamni parovi imaju odnose bez zaštite to ne znači nužno da "traže nevolje". Postoji vrijeme kad je prezervativ neophodan i kada se može preskočiti njegovo korištenje. Ginekologinja Shari Brasner objasnila je da opravdanost preskakanja upotrebe prezervativa ovisi o konkretnoj situaciji i savjetuje da si postavite sljedeća četiri pitanja ako se odlučite na odnos bez prezervativa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Jeste li oboje zaista vjerni? Jasno je da su osobe koje paralelno imaju odnose s više partnera ugroženije od dobivanja spolnoprenosivih bolesti od onih koje imaju samo jednog partnera. Stoga ako se odlučite za odnos bez kondoma trebate biti 100 posto sigurni (ako je tako nešto moguće) da ste oboje vjerni.
  • Kada je partner posljednji put bio na testiranju? Prije nego što se odlučite izostaviti prezervativ bilo bi najbolje da se partner testira na klamidiju, gonoreju, HIV i sifilis i naravno pitajte ga je li neka od njegovih prijašnjih partnerica imala herpes ili HPV. Imajte na umu da se AIDS može otkriti tek tri mjeseca nakon rizičnog spolnog odnosa. Naravno, testirat biste se trebali i vi ako sumnjate na moguću zarazu.
Možda te zanima... 9 seksualnih maštarija tvog muškarca koje ti ne želi otkriti Psiha i seks
  • Koja je vaša metoda kontracepcije? Ako ne koristite kontracepcijske pilule ili neku drugu metodu, onda je jedina pouzdana metoda prezervativ.
  • Jeste li spremni snositi moguće posljedice? Dvije su moguće posljedice, trudnoća i spolno prenosiva bolest. Dobro razmislite za što ste spremni ako odlučite ne koristiti prezervativ.

Pogledaj videovodič za korištenje ženskog kondoma

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.