Psiha i seks Seks i veze 21. veljače 2020.

U kojim slučajevima je ok seks bez kondoma?

Seks
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naravno da se zna da prezervativi štite od spolno prenosivih bolesti i trudnoće, ali prema novom istraživanju objavljenom u Journal of Adolescent Health većina Amerikanki ako koriste oralnu kontracepciju uopće ne mari za uporabu kondoma u svrhu prevencije spolnoprenosivih bolesti.

U studiji je također objavljeno da se žene vraćaju upotrebi prezervativa tek kad prestanu uzimati druge oblike kontracepcije. Ali kad monogamni parovi imaju odnose bez zaštite to ne znači nužno da "traže nevolje". Postoji vrijeme kad je prezervativ neophodan i kada se može preskočiti njegovo korištenje. Dr. Shari Brasner, ginekologinja objasnila je da opravdanost preskakanja upotrebe prezervativa ovisi o konkretnoj situaciji i savjetuje da si postaviš sljedeća četiri pitanja ako se odlučiš na odnos bez prezervativa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Jeste li oboje zaista vjerni? Jasno je da su osobe koje paralelno imaju odnose s više partnera ugroženije od dobivanja spolnoprenosivih bolesti od onih koje imaju samo jednog partnera. Stoga ako se odlučiš za za odnos bez kondoma trebaš biti 100 posto sigurna (ako je tako nešto moguće) da ste oboje vjerni.
  • Kada je on posljednji put bio na testiranju? Prije nego što se odlučite izostaviti prezervativ bilo bi najbolje da se on testira na klamidiju, gonoreju, HIV i sifilis i naravno pitaj ga je li neka od njegovih partnerica imala herpes ili HPV. Imaj na umu da se AIDS može otkriti tek tri mjeseca nakon rizičnog spolnog odnosa .
Možda te zanima... 9 seksualnih maštarija tvog muškarca koje ti ne želi otkriti Psiha i seks
  • Koja je tvoja metoda kontracepcije? Ako ne koristiš kontracepcijske pilule ili neku drugu metodu, onda je jedina pouzdana metoda prezervativ.
  • Jesi li spremna snositi moguće posljedice? Dvije su moguće posljedice trudnoća i spolno prenosiva bolest, dobro razmisli za što si spremna, ako odlučiš ne koristiti prezervativ.

Pogledaj videovodič za korištenje ženskog kondoma

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.