Zdravlje 22. svibnja 2024.

Na globalnoj razini porastao broj spolno prenosivih infekcija, uključujući sifilis i gonoreju

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Broj novih slučajeva sifilisa porastao je na osam milijuna u 2022., pokazalo je izvješće

Broj spolno prenosivih infekcija (SPI) diljem svijeta raste i predstavlja "glavnu zabrinutost" zdravstvenih dužnosnika, navodi se u novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u utorak.

Izvješće je pokazalo da su četiri izlječive spolno prenosive bolesti - klamidija, gonoreja, sifilis i trihomonijaza - odgovorne za više od milijun infekcija dnevno među odraslim osobama u dobi od 15 do 49 godina. Slučajevi sifilisa posebno su u velikom porastu. Broj novih slučajeva sifilisa među odraslim osobama u dobi od 15 do 49 godina porastao je sa 7,1 milijuna u 2020. na osam milijuna u 2022., navodi se u izvješću. Također je došlo do povećanja stope kongenitalnog sifilisa, koji se javlja kada se beba rodi s infekcijom nakon što ju je majka prenijela tijekom trudnoće. Između 2020. i 2022. stopa na 100.000 živorođenih godišnje porasla je s 425 na 523.

Izvješće je također otkrilo da se povećava broj slučajeva gonoreje otporne na antibiotike, što je označeno kao još jedna zabrinutost. Do 2023. godine devet zemalja prijavilo je povišene razine, od 5 posto do 40 posto, otpornosti na ceftriakson, koji se smatra posljednjom linijom liječenja gonoreje. Podaci ukazuju na nedostatak probira za porast SPI, kao i na druge probleme uključujući nedostatak pristupa skrbi. Osim toga, prekidi uzrokovani covid pandemijom vjerojatno su odgodili probir za mnoge.

"Rastuća učestalost sifilisa izaziva veliku zabrinutost", izjavio je glavni direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus u izjavi, prenosi ABC News. "Srećom, došlo je do važnog napretka na brojnim drugim frontama, uključujući ubrzanje pristupa kritičnim zdravstvenim proizvodima, uključujući dijagnostiku i liječenje". Dodao je da postoje alati potrebni za okončanje ovih epidemija do 2030., ali sada se mora osigurati da, u kontekstu sve složenijeg svijeta, zemlje učine sve što mogu kako bi postigle ambiciozne ciljeve koje su same postavile. 

Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je u 2019. zabilježeno gotovo 3000 slučajeva klamidije (najviše od svih spolno prenosivih bolesti, 1279), genitalnih bradavica (HPV-a), genitalnog herpesa, trihomonijaze, gonoreje, sifilisa i HIV/AIDS-a.

Možda te zanima... Klamidija: Simptomi, liječenje i moguće posljedice Zdravlje

Na globalnoj razini pao broj novozaraženih HIV-om

Nisu svi trendovi pokazivali uzlaznu putanju, 2022. je broj novozaraženih HIV-om globalno pao na 1,3 milijuna s 1,5 milijuna, prema izvješću. Međutim, WHO primjećuje da određene populacije – muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima; osobe koje injektiraju droge; seksualni radnici; transrodne osobe; i oni koji su trenutno u zatvorima i drugim zatvorenim okruženjima – i dalje su neproporcionalno pogođeni HIV-om.

Ipak, WHO je primijetio napredak u širenju usluga za SPI, HIV i hepatitis te da je nekoliko zemalja eliminiralo prijenos HIV-a i/ili sifilisa s majke na dijete.

Kako bi se stope smanjile, u izvješću navode neke preporuke uključujući ubrzanje napora za dekriminalizaciju i destigmatizaciju oboljelih od SPI i drugih infekcija kao i jačanje fokusa na primarnu prevenciju, dijagnozu i liječenje radi podizanja svijesti o SPI i infekcijama.

Možda te zanima... Što učiniti nakon dijagnoze spolnoprenosive bolesti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.