Psiha i seks Seks i veze 18. lipnja 2019.

Može li se zatrudnjeti od sluzi i tekućine koja podmazuje genitalije?

Poze za ženski orgazam
Foto: Guliver/Shutterstock Dobar seks nadilazi vaginalni odnos, a da bi postigle orgazam, većini žena je potrebna stimulacija klitorisa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brojne žene smatraju da su slučajno ostale trudne jer su se pouzdale u neke baš nepouzdane metode, a ginekolog dr.sc. Erden Radončić, dr.med je objasnio što je predejakulat te može li sadržavati dovoljnu količinu spermija da bi došlo do začeća.

"Imao sam spolni odnos s kondomom koji je puknuo, ali ne znam u kojem trenutku. Ja sam vjerojatno tokom odnosa malo izbacivao tekućinu te možda predejakulat iz genitalije, ali nije došlo do ejakulacije nikako. Partnerica je imala menstruaciju 10-15 dana prije odnosa", objasnio je čitatelj

Postoji li šansa da zatrudni?

Predejakulat, bistra tekućina koju stvaraju parauretralne žlijezde, stvara pri jakom spolnom uzbuđenju s osnovnom funkcijom pomoći kod podmazivanja genitalija tokom snošaja, koju ipak u najvećem obimu obavlja sluz koju stvara žena.

Ova tekućina je bistra i bezbojna, sadrži uglavnom sluz, ali ne i spermije, koji se stvaraju u drugom odjeljku i u vanjsku sredinu izbacuju tijekom prave ejakulacije, kada se miješa s tekućinom prostate, po količini daleko većoj od sluzi parauretralnih žlijezda.  

Strogo uzevši, od sekreta parauretralnih žlijezda trudnoća nije ostvariva, no često (pogotovo u mladih muškaraca) veći je problem teškog razlikovanja kada se radi o nevoljnoj ejakulaciji (poluciji), a kada o sluzi parauretralnih žlijezdi, i tu leži najveća opasnost – polucija za koju se misli da je sluz, a u biti se radi o pravom ejakulatu. Upravo zbog toga je teško reći kolika je šansa za trudnoću u ovakvim situacijama, i jedini način kojim se može potvrditi ili isključiti trudnoće – krvni test u vrijeme očekivane menstruacije. Negativan ili pozitivan test iz krvi imaju 100% točnost, objasnio je dr.sc. Erden Radončić.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Portal missMAMA donosi još neke mitove o metodama zaštite

Možeš ostati trudni i dok dojiš - Iako vlada mišljenje da žene ne mogu ostati trudne sve dok doje, to je samo mit. Žena može ostati trudna tri tjedna nakon porođaja, bez obzira na to što doji i još nije dobila mjesečnicu.

"Prekinuti snošaj" nije sigurna metoda - Najpoznatija i najčešća metoda kontracepcije koju koristi većina parova, ali ako ne želiš ostati trudni, nemoj se pouzdati u ovaj način zaštite. Jednostavno nije sigurna. 

Važno je piti kontracepcijske pilule svaki dan - Život je postao tako užurban i ponekad nešto propustiš učiniti. Ako nisi spremna za još jedno dijete, budi sigurni da redovito piješ pilule. 

Možda te zanima... Tajna kontracepcijskih pilula koju bi sve žene trebale znati Psiha i seks

"Suhi odnos" preko donjeg rublja - Ovo se čini nevjerojatno, ali prema istraživanju australskog Centra za planiranje obitelji (NSW) možeš ostati trudna i na ovaj način. Studije dokazuju da spermiji mogu proći i kroz donje rublje. 

Vazektomija nije potpuno sigurna - Čak i ako je tvoj partner imao vazektomiju, postoji mogućnost začeća. Može se dogoditi da postupak nije uspio. A ponekad, ovisno o tehnici, može se rekanalizirati spontano pa je i dalje očuvana plodnost.

Plodni dani - Ova metoda nije potpuno pouzdana jer istina je da žena može ostati trudna tijekom cijelog mjeseca, čak i za vrijeme mjesečnice.

Tri najpopularnije metode prirodne kontracepcije i njihovi nedostaci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.