Zdravlje Zdravlje žena 25. veljače 2017.

Tri najpopularnije metode prirodne kontracepcije i njihovi nedostaci

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prirodne metode su najmanje pouzdane metode kontracepcije. Takozvani "prekinut odnos" spada u najstarije i najčešće prakticirane metode prirodne kontracepcije. Podrazumijeva izvlačenje penisa iz rodnice neposredno prije ejakulacije.

Ova metoda je nepouzdana prije svega jer do izlijevanja spermatozoida može doći i prije orgazma, a i zato jer mnogi muškarci ne mogu u potpunosti kontrolirati ejakulaciju.

Seks-Partneri_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Računanje plodnih i neplodnih dana.

Žene znaju da u njihovom menstrualnom ciklusu postoje više i manje plodna razdoblja. Plodno razdoblje nazivamo ovulacijom. Metoda ovulacije ili praćenjanja menstrualnog ciklusa, predviđa da do ovulacije dolazi 14 dana prije menstruacije. Međutim, tijelo nije stroji i tek mala hormonalna neravnoteža, nastala uslijed stresa na primjer, može utjecati na ciklus i zato  se na ovu metoda kao na kontracepciju ne bi trebalo oslanjati, piše IntimateMedicine.com

Toplomjer | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Mjerenje tjelesne temperature

Ne treba se oslanjati ni na mjerenje temperature kako bi se utvrdili neplodni dani žene. Mjerenje temperature kako bi se utvrdio trenutak ovulacije radi se ujutro čim se žena probudi. Temperatura se može mjeriti u ustima, vagini ili anusu. U prvoj polovici ciklusa tjelesna temperatura je ispod 37 stupnjeva Celzijevih. Približno dva dana nakon ovulacije temperatura raste za 0,2 do 0,4 stupnja i takva ostaje tijekom druge polovice ciklusa.

Ispod 37 stupnjeva Celzijusovih spušta se prije menstruacije. Povećanje temperature posljedica je hormona progesterona koji podiže tjelesnu temperaturu. Kada ti se, temperatura poveća, onda si plodna. Međutim, i ova metoda je nepouzdana. Na promjenu temperature može utjecati nespavanje, blaga prehlada i mnogi drugi čimbenici. Bez konkretnih kontracepcijskih sredstava kao što su na primjer kondom, kontracepcijske pilile, spirala nisi zaštićena od trudnoće.

Hitna kontracepcija - kako se koristi i koje su nuspojave?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.