Psiha i seks Seks i veze 10. listopada 2018.

Tajna kontracepcijskih pilula koju bi sve žene trebale znati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Devet posto žena reproduktivne dobi u svijetu piju kontracepcijske pilule. Ono što većina njih ne zna jest da je sedam placebo pilula u zadnjem tjednu četverotjednog ciklusa u potpunosti nepotrebno.

Krvarenje jednom mjesečno uopće nije potrebno, jer nije riječ o klasičnoj mjesečnici koja se događa kao posljedica ovulacije, već o krvarenju potaknutom prestankom uzimanja hormona. 

Kontracepcija1 Možda te zanima... Kontracepcijske pilule: za ili protiv? Zdravlje Možda te zanima... Razvoj pilule - kako je nastala 'lažna menstruacija'? Zdravlje

"Sve ovisi o tome koliko ima tableta koje su placebo. One se uzimaju kako bi se imitirao 28-dnevni ciklus, jer kad žene ne bi uzimale te placebo tablete, ne bi došlo do krvarenja. A samo krvarenje nije nužno. Postoje i pilule kod kojih se gotovo i ne krvari ili imaju samo zadnje dvije koje su placebo. Sve ovisi o tome koliko tableta je placebo - dvije, četiri ili sedam", objasnila je ginekologica Marta Lajtman Križaić.

"Mjesečnica je vezana za ovulacijski ciklus, a s obzirom da pacijentice na tabletama nemaju ovulaciju, mi to stručno zovemo krvarenjem", pojašnjava Križaić.

Krvarenje koje se događa kad žena uzima kontracepcijske pilule uopće nije mjesečnica. To je odgovor tijela na iznenadni pad hormona koji se javlja kada žene prestanu uzimati aktivne pilule i počnu piti placebo pilule.

"Razlika između krvarenja kao posljedice pada hormona i redovite mjesečnice je da kada su žene na tableti, maternica se nema priliku napuniti - ostaje tanka. I zato su krvarenja puno slabija od prave mjesečnice", rekla je Križaić.

"Postojali su praktični razlozi za osmišljavanje pilule koja služi kao kontracepcija tri tjedna i jedan tjedan placebo pilula, ali ne postoji nikakva biološka nužnost da žena krvari tijekom uzimanja pilula za kontracepciju", objašnjava Susan Wysocki, direktorica udruge iWomen Healthcare.

"Međutim, čak ako se žena odluči na kontinuirano uzimanje pilule, može osjetiti ono što se zove prolazno krvarenje - to je krvarenje između ciklusnog krvarenja. To nije štetno", objašnjava Karin O'Sullivan, klinički voditelj FPA u Velikoj Britaniji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.