Psiha i seks Moje emocije 07. listopada 2016.

Kako neprospavana noć utječe na stres i na debljanje?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jeste li već čula da spavanje može utjecati na povećanje broja kilograma? Istraživanje obavljeno na Sveučilištu Wagner u New Yorku otkrilo je da nije samo broj sati provedenih u krevetu taj koji utječe na debljinu, već je i loša kvaliteta samog sna mogući uzročnik debljanja.

Istraživači su obavili dva eksperimenta, gdje su u prvom pratili, a zatim analizirali navike vezane za spavanje i prehranu kod 184 žene. Ispostavilo se da postoji vrlo jaka veza između loše kvalitete sna i prehrane na nervnoj bazi. Točnije, žene koje loše spavaju sklonije su emocionalnom prejedanju od onih čija je kvaliteta sna dobra.

Žlica ovog pripravka prije spavanja i više se nećeš buditi umorna

Loš san utječe na veću razinu stresa i samim time na emocionalno prejedanje

U sljedećem eksperimentu, istraživači su pratili navike u spavanju kod 66 različitih studentica, a zatim im dali zadatak da se konzumiraju grickalice (kolači, sir, čokolada, krekeri…). One djevojke koje su noću spavale manje od sedam sati i same se izjasnile da često jedu zbog napetosti, konzumirale su veću količinu ovih grickalica od onih koje nemaju ove probleme.

Jednostavan zaključak jest da je glavni uzročnik stres. Loša kvaliteta, kao i sam nedostatak sna izazivaju stres, a to predstavlja još goru činjenicu za one koji su skloni konzumiranju hrane na temelju raspoloženja.

Ljudi moraju shvatiti koliko je spavanje bitan faktor u cjelokupnom psihofizičkom zdravlju”, rekla je autorica istraživanja Lawrence Nolan.

I ne zaboravi, loša kvaliteta sna utječe na debljinu kod svih, ne samo onih koji su skloni pribjegavanju hrani radi emotivnog zadovoljstva, zato se potrudi poboljšati životne navike i izbjeći probleme ove vrste.

Sedam stvari koje ti nitko neće reći o gubitku kilograma

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.