Psiha i seks 29. ožujka 2024.

3 razloga zašto muškarci ne mogu izraziti svoje osjećaje

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su žene otvorenije u pokazivanju svojih emocija od muškaraca, postoje muškarci koji su vrlo emotivni i s lakoćom mogu reći što osjećaju. Ipak, istraživači pokušavaju istražiti zašto se muškarci ne izražavaju kao žene.

"Osjećam kao da ga nije briga”, fraza je koju žene često znaju reći kada ne mogu dobiti nikakvu povratnu informaciju o partnerovim osjećajima. Ali je li to stvarno istina? Dok statistike pokazuju da su žene podložnije depresiji i anksioznosti, muškarci također mogu imati probleme s mentalnim zdravlje. 

Tako će preko 30 % muškaraca doživjeti depresiju u nekom trenutku svog života, a otprilike 9 % svakodnevno osjeća depresiju ili anksioznost, piše Bright Side. Unatoč društvenim očekivanjima od muškaraca da prikrivaju svoje emocije, ključno je prepoznati važnost rješavanja problema mentalnog zdravlja i kod muškaraca. Evo nekoliko razloga zašto muškarci skrivaju svoje osjećaje. 

Društveni pritisak

Čini se da uobičajena fraza "budi muško", igra značajnu ulogu u skrivanju emocija kod muškaraca. Ovaj pojam (na engleskom "man up") Cambridge English Dictionary definira kao "hrabrije se nositi s nečim", i to je samo jedan društveni pritisak koji iskrivljuje percepciju muškosti.

Prema istraživanju koje je provela dobrotvorna udruga za zdravlje muškaraca Movember, gotovo jedna trećina muškaraca osjeća pritisak da mora izgledati muževno, dok mlađi muškarci, u dobi od 18 do 34 godine, to doživljavaju u još većoj mjeri (47 %). 

Osim toga, muškarci često pokazuju manje vidljivih znakova zabrinutosti za mentalno zdravlje i manje je vjerojatno da će o njima otvoreno razgovarati. Prema američkom Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, kada su žene depresivne, često pokazuju tugu ili izražavaju svoje osjećaje, dok muškarci obično pokazuju znakove ljutnje, razdražljivosti ili agresije.

Muškarci ne izražavanjem svojih osjećaja zapravo štete sami sebi.

Najdepresivniji dan u godini Možda te zanima... Ovi osjećaji imaju snažan utjecaj na naše zdravlje Zdravlje

Ne znaju kako izraziti osjećaje

Muškarcima nitko nije objasnio kako da se izraze. Društvena očekivanja i uvjetovanost iz djetinjstva često uče muškarce da budu oštri i neemocionalni, zbog čega su nesigurni u izražavanju svojih osjećaja. 

Dok žene mogu otvoreno izraziti svoje emocije, muškarci imaju tendenciju skrivati svoju bol i izgledati stoički. Zbog ovog društvenog pritiska muškarcima može biti teško pokazati svoju ranjivu stranu jer se to smatra tabuom. Kao rezultat toga, emocionalno blagostanje muškaraca može patiti. Promicanje otvorenih razgovora o mentalnom zdravlju i razbijanje stereotipa, može pomoći muškarcima da se osjećaju ugodno i osnaženo u izražavanju svojih emocija, piše Bright Side.

Možda te zanima... 7 svakodnevnih emocija i što nam poručuju Psiha i seks

Ima veze s mozgom

Corpus Callosum ili žuljevito tijelo, dio mozga koji povezuje lijevu i desnu hemisferu, veći je kod žena nego kod muškaraca, što dovodi do veće sposobnosti da osjećaju i razmišljaju istovremeno. 

Muškarci, s druge strane, skloni su odvojiti svoje emocije od svojih misli, zbog čega će oklijevati razgovarati o emocionalnim temama. Iako to može dovesti do poteškoća u komunikaciji o osjetljivim temama, važno je prepoznati i razumjeti te razlike temeljene na spolu, piše Bright Side.

Muškarci i žene su na neki način isti, ali ipak različiti. Čak i način na koji se nose sa stresom može varirati ovisno o društvenim očekivanjima, fiziologiji i psihologiji.

Možda te zanima... Možete li se razboljeti od ljubomore? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.