Native sadržaj Zavoli svoje srce 30. rujna 2024.

Uz zdrave životne navike bolesti srca i krvnih žila mogu se prevenirati

Foto: Unsplash+

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, unatoč smanjenju smrtnosti u posljednjih 15 godina. Stručnjaci ističu važnost prevencije, ranog prepoznavanja rizika te promjene životnih navika, uz poseban naglasak na edukaciju mlađih generacija i cijele obitelji.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su javnozdravstveni problem u svijetu i u Hrvatskoj, najčešća su nezarazna bolest odgovorna za čak 20,5 milijuna smrti godišnje na razini svijeta. Iako u proteklih 15-ak godina bilježimo pad udjela smrti uslijed kardiovaskularnih bolesti u ukupnoj smrtnosti s nešto više od 50, na 38,8 posto (podatak za 2023. godinu), te su bolesti još uvijek vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj i u usporedbi s drugim zemljama svijeta još uvijek spadamo u zemlje visoke smrtnosti povezano s tim uzročnicima, rečeno je na nedavnoj konferenciji za novinare povodom Svjetskog dana srca, 29. rujna.  

Posebno zabrinjava to što bilježimo i nešto višu stopu prijevremene smrtnosti od europskog prosjeka, dakle smrtnosti kod pacijenata u dobi od rođenja do 64 godine, koja se kreće oko 23 posto.

"Od iznimne važnosti za smanjenje smrtnosti od KVB-a je briga o zdravlju srca i krvnih žila, promjena negativnih životnih navika te prevencija i rana dijagnostika bolesti. Kako bi ovaj pozitivan trend u statistici vidjeli i u budućnosti bitna je kontinuirana edukacija svih uzrasta građana. Tako je ove godine poruka Svjetske kardiološke federacije usmjerena prema cijeloj obitelji, ističući važnost edukacije mlađih uzrasta o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, kao najbitnijim preduvjetima u prevenciji razvoja kardiovaskularnih bolesti", naglasio je na konferenciji akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Dodao je kako je Hrvatska u posljednje vrijeme napravila neke zanimljive korake upravo u prevenciji prijevremenih smrti od KVB, kroz projekt Nacionalnog probira rizika od hiperkolesterolemije, koji se provodi kod upisa djece u prvi razred osnovne škole. Probirom među djecom otkrivaju se ona koja imaju obiteljsku sklonost povećanom riziku od kolesterolemije, koja kasnije značajno utječe na razvoj ateroskleroze. Time se omogućava preventivna reakcija u kasnijoj dobi, kojom se smanjuje prijevremena smrtnost, ali i otkrivanje rizika kod članova obitelji te prevencije obolijevanja i smrtnosti kod njih. Riječ je o projektu koji se sa zanimanjem promatra u Europi, a Njemačka je iskazala interes da od nas preuzme model provedbe, istaknuo je akademik.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+ Aorta, glavna i najveća krvna arterija, prenosi krv iz srca u ostatak tijela

No, ključne promjene očekuju se s usvajanjem nacionalnog programa za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, čiji se tekst priprema, odnosno upravo usklađuje s novim europskim smjernicama za prevenciju tih bolesti. Taj bi dokument trebao postaviti temelje za aktivniju borbu protiv pušenja i pretilosti, odnosno debljine, koja je u zadnje vrijeme također prepoznata kao jedan od ključnih faktora za razvoj KVB bolesti. Program bi, također, trebao dati temelje za rano prepoznavanje i liječenje šećerne bolesti i hipertenzije, uz dobar program edukacije građana s ciljem da što prije po prepoznavanju rizika započnu s promjenama životnih navika radi smanjenja rizika od obolijevanja i smrti.

"Preporuke su vrlo jasne: Prestanite pušiti, započnite se hraniti zdravo i uravnoteženo kako biste skinuli višak kilograma i održavali poželjnu tjelesnu težinu. Smanjite unos alkohola i redovito kontrolirajte vrijednosti arterijskog tlaka, šećera u krvi i kolesterola. To su ključne promjene koje će doprinijeti očuvanju zdravlja srca i krvnih žila", zaključuje akademik Miličić.

Veći dio edukacija ubuduće bi trebale raditi medicinske sestre koje su specijalizirane za kardiologiju, koje i danas vrlo vrijedno sudjeluju u svim programima prevencije u kojima se radi na edukaciji građana, no dobra je vijest da uskoro kreće i specijalizacija nove generacije sestara za kardiologiju, što će s vremenom omogućiti da one preuzmu savjetovanje i edukaciju pacijenata u ambulantama obiteljske medicine, ističe mag, sestrinstva Ana Ljubas, glavna sestra KBC Zagreb i predsjednica Hrvatske udruge kardioloških sestara.               

Proizvodi Omegol linije prate najnovije nutricionističke trendove te su namijenjeni svima koji izrazitu pažnju pridaju vlastitoj prehrani i aktivnom načinu života. Bogati su omega-3 masnom kiselinom, alfa-linolenskom kiselinom (ALA) koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi i sadrže vitamin E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Cijela Omegol linija nosi europsku oznaku V lable, što znači da je pogodan i za vegane.

Kremast i lagano maziv, Omegol B1 namaz je sa smanjenim udjelom masti, a obogaćen je ALA omega-3 masnom kiselinom i sadrži vitamin E te vitamin B1 koji doprinosi normalnoj funkciji srca. Idealan je za namaz ili dio sendviča.

Omegol ulje sastoji se od repičinog, suncokretovog i ulja kukuruznih klica te je bogato omega-3 masnom kiselinom (ALA). Prirodan je izvor vitamina E. Blagog je okusa i pogodno za pripremu raznovrsnih jela, uključujući i hladna jela, kao i za pečenje i kuhanje hrane.

Omegol linija namijenjena je svima, a posebno onima koji vode računa o namirnicama koje koriste u svakodnevnim obrocima. Omegol liniju preporučuje se koristiti uz raznovrsnu prehranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.