Ljepota i relax 18. kolovoza 2016.

Pet sigurnih znakova da ti je potreban godišnji odmor

Kronični umor
Foto: Thinkstock Kronični umor je često suptilan znak da nešto nije u redu i nikako se ne smije zanemariti.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svima nam je prije ili poslije potreban dulji odmor od posla. Mnogi često ne primjećuju ili zanemaruju signale da je došlo vrijeme za godišnji. Kako ti se to ne bi dogodilo, evo pet jasnih znakova da ti je odmor prijeko potreban!

Sitnice te izluđuju

Ako ti odjednom svaka, pa i najmanja sitnica smeta puno više nego inače, a odnosi s kolegama nisu najbolji jer si zlovoljna, krajnje je vrijeme za odmor. U dva do tri tjedna daleko od ureda napunit ćeš baterije i vratiti stanje uma u kojem se problemima pridaje onoliko pozornosti koliko realno zaslužuju.

Umorna si i češće griješiš

Ako te kolege sve češće ispituju je li sve u redu ili komentiraju da izgledaš umorno, stani i razmislite zašto je tako. Tuđe probleme primjećujemo lakše nego vlastite. Tako će vrlo vjerojatno i tvoji kolege prije tebe primijetiti da si pod stresom

Ako uz to praviš više pogrešaka nego prije, ako si sve ciničnija, ništa te ne uzbuđuje i ne možeš reći ništa pozitivno o svom poslu, definitivno je kucnuo čas za godišnji odmor. On će ti vratiti usredotočenost i volju za radom, a cinizam će nestati.

Sve te boli

Bolovi u leđima, glavobolja i umorne oči jasni su znakovi da ti je tijelo pod velikim stresom i da se nedovoljno odmaraš. Ako te uz to muči nesanica, nadutost ili žgaravica, reagiraj na vrijeme - umjesto na bolovanje, uputi se na godišnji jer su sve ovo signali kojima ti tijelo poručuje da je vrijeme za opuštanje i odmor.

Pretjerana glad ili žeđ

Ako se sve češće prejedaš junk foodom, čokoladama ili sladoledom, a nakon posla popiješ nekoliko čaša vina, počela si hranu i alkohol koristiti kao mehanizam za nošenje sa stresom. Nažalost, to može imati samo loše dugoročne posljedice, stoga ti je hitno potrebna promjena svakodnevice i pauza od posla. Prije nego što doista zaglibiš, razmisli o sljedećem: koliko god voljela svoj posao, "izgorjet" ćeš ne odmaraš li se redovno. 

Ignoriranje stresa ima poguban učinak na zdravlje. A, ruku na srce, uz glavobolje, povećanu napetost, probavne i druge probleme, bježanjem od opuštanja smanjuješ i kvalitetu posla koji obavljaš. Posljednje, ali ne i najmanje važno – nemoj raditi na godišnjem. Kad se odmaraš, odmaraj se! 

Otkrij saveznicu za zdrav godišnji odmor, bez probavnih tegoba!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.