Ljepota i relax Wellness 18. srpnja 2016.

3 najvažnije činjenice za zdrav život

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Fizička aktivnost se preporučuje tri do šest puta tjedno, u trajanju od 30 do 75 minuta. To ne mora svih šest puta biti trening u fitness centru, već može podrazumijevati i bržu šetnju do posla, vožnju biciklom ili obavljanje težih kućanskih poslova (poput pranja prozora, usisavanja…)

Ipak, samo vježbanje, ukoliko izostane zdrava prehrana, neće donijeti zdravstvene beneficije, jer će organizmu nedostajati kvalitetna građa kako bi se regenerirao. Najnovija istraživanja pokazala su da je za zdravlje 80 posto zaslužna zdrava prehrana, a za 20 posto fizička aktivnost.

Unos vode, da ali kada!

Vrlo često slušamo savjete o tome da dnevno treba piti dvije do tri litre vode, međutim puno rjeđe govori se o tome kako je važno i kada i kako je unosimo. Stručnjaci savjetuju da vodu ne pijemo nakon obroka, već 15 do 30 minuta prije. Između obroka piju se manje količine vode, dok je ujutro po ustajanju poželjno popiti što više tekućine. Tijekom intenzivne fizičke aktivnosti izgubljenu tekućinu treba nadoknađivati svakih 10 do 12 minuta.


San  krijepi i regenerira

Za pravilno funkcioniranje organizma i dobro zdravlje neophodno je šest do osam sati kontinuiranog sna. Tijelo se najučinkovitije regenerira u vremenu od 10 navečer do 2 ujutro, ali ako je za tebe odlazak na počinak tako rano ”nemoguća
misija”, potrudi se barem nekoliko puta tjedno otići u krevet barem do 11 sati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.