Hrana 31. siječnja 2017.

Vodič kroz smoothie za sve koji se tek upuštaju u taj svijet

Foto: Anamarija Ledić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prozaični? Homogeni? Smoothieji su kompleksni onoliko koliko nam mašta dozvoli. Svesti obroke na puko prehranjivanje i askezu ražalosti i mazohiste, no nije sve ni u zabavi. Želite li i nutritivno bogat smoothie (glatkić), a ne tek primamljiv desert koji glumi da je prirodan i zdrav?

Dodatno zaslađivanje izbjegavajte

Ako nutricionisti jednoglasno preporučuju izbacivanje dodatno zaslađenih napitaka, zašto biste ih priređivali u vlastitome domu? Svoj imaginarni kredit radije potrošite na pravu hranu: cjelovite izvore ugljikohidrata. Šećer u koncentriranoj formi ipak čini tek prigodni desert. Upozorio bi vas i Milo Hrnić: na vama je hoćete li iznos kredita pametno investirati ili ga proćerdati. Brojanje kalorija ne sugeriram: napamet znam samo kalorije s table mliječne čokolade jer sam je u rukama držala češće nego svi moji preci zajedno. No ako želite dodatno zasladiti, činite to minimalno, izbjegavajući ekstreman podražaj, čak i kod nekaloričnih sladila. Život trajno olakšava privikavanje mozga i nepca na što manju zaslađenost.

Pročitaj Što nam to čini šećer?

A koji je jedan od najgorih zaslađivača, ugniježđen na policama zdrave hrane pod etiketom nedebljajućeg i sirovog? Iznenadit će vas marketinška prevara:

Izbjegavajte agavin sirup

Ovaj veganski surogat za med sadrži više fruktoze od HFCS-a (visoko fruktoznog kukuruznog sirupa), odgovornog za stereotipnu građu prosječnog Amerikanca. Starenje tkiva? Brže ćete ga postići upravo dodatnom fruktozom. Fruktoza sama po sebi nije ništa loše(!), no u velikim, odnosno koncentriranim količinama opterećuje jetru poput alkohola, diže trigliceride, a vijesti unatoč nižem glikemijskom indeksu nisu radosne za rezistentne na inzulin. Sirovo i prirodno? Sirup agave najčešće se proizvodi na previsokim temperaturama te je visoko procesuiran. Fruktozu radije konzumirajte neizoliranu: u voću, odnosno u punovrijednim namirnicama koje nude vlakna, vitamine, minerale, enzime i ostale nutrijente.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Trgovci zdravom hranom, ma koliko voljeli svoj posao, prije svega su trgovci. Informacije prikupite s više strana i nikad ne vjerujte slijepo u nečije poznavanje nutricije. Pretjerana samouvjerenost, promoviranje trendova i apetit za klikovima sa sobom mogu nositi i dezinformacije.

Visoko fruktozni sirup - zašto bi ga trebala izbjegavati?

Koristite cejlonski cimet, a ne kineski

Pravi, cejlonski, cimet pomaže pri metabolizmu šećera, a blaži je i slatkastiji od kineskog (kasija, odnosno začinskog cimeta) pa mu dajte šansu čak i ako ne volite cimet! Iako jeftiniji, kasija cimet obiluje toksičnim kumarinom pa mućkanja koja uključuju čak žličicu začinskog cimeta po osobi nemojte često izvoditi kod kuće. Kineski cimet i agavin sirup svaki dan? Naručite i jetrene probe.

Ostale savjete pročitaj na Gastro.hr
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.