Hipotireoza ili nedovoljno aktivna štitnjača, može se držati pod kontrolom, a osim lijekova kontroli može doprinijeti i pravilan izbor namirnica. Štitnjača je žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u vratu i odgovorna je za funkcioniranje metabolizma. Proizvodi hormone važne za pravilan rad srca i sagorijevanje kalorija.
Nedovoljno aktivna štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, zbog čega se možete osjećati umorno, depresivno i kao da je već i sam pogled na hranu dovoljan da se udebljate. "Uzimanje lijekova može pomoći da se osjećate bolje, ali i uzimanje dobrih te izbjegavanje loših namirnica za ovu dijagnozu može pridonijeti optimalnom funkcioniranju štitnjače", kaže dr. Hong Lee, endokrinologinja iz Health Adventist Medical Center u Illinoisu. Provođenje dijete koja se preporučuje za hipotireozu može doprinijeti izbjegavanju uzimanja sve većih količina lijekova na bazi hormona. Prevention.com donosi popis namirnica koje bi osobe s hipotireozom trebale uzimati i one koje bi trebale izbjegavati.
Namirnice koje se preporučuju:
Losos
Rezultati određenih studija pokazuju da mnoge osobe s Hashimotovom bolesti (najčešći tip hipotireoza) imaju nižu razinu vitamina D u usporedbi s općom populacijom. To je loša vijest jer je niska količina vitamina D povezana s višim razinama antitijela štitnjače. "Antitijela aktiviraju imunosni sustav da napadne tkivo štitnjače, što stvara upalu i tako štitnjači otežava da obavlja funkcije koje bi trebala", objašnjava Lisa Markley, nutricionistica i autorica knjige The Essential Thyroid Cookbook.
"Dobivanje preporučenih količina vitamina D po danu može donekle smanjiti upalu, tako da štitnjača može funkcionirati u najboljem mogućem stanju. Losos je vrhunski izvor vitamina D. Ako niste obožavatelji ribe, vitamina D ima i u soku od naranče, mlijeku i jajima", savjetuje Markley.
Brazilski orasi
Prema dr. Lee samo dva brazilska oraha dnevno dovoljna su da unesete preporučenu dozu selena. Selen igra ključnu ulogu u jačanju obrambenog sustava, borbi protiv starenja, kao i u sprječavanju srčanožilnih bolesti i pojave malignih bolesti, prije svega raka prostate i debelog crijeva.
Neophodan je i za normalno funkcioniranje tiroidne žlijezde i omogućava asimilaciju vitamina C i E. Nažalost, ljudski organizam nije u stanju proizvesti ovaj koristan oligoelement, pa treba pojačati unos namirnica koje ga sadrže. Organizmu je neophodno 55 mg selena dnevno, a najviše ga ima u ribi i morskim plodovima, u namirnicama bogatim proteinima i špinatu, gljivama te češnjaku. Ipak, brazilski orah je najbolji izvor ovog minerala.
Bijeli grah
Šalica kuhanog bijelog graha sadrži 8 mg željeza, minerala koji nedostaje mnogima, a osobito ženama u menopauzi. "Uzimanje dovoljne količine magnezija je važno jer njegov nedostatak može oštetiti djelovanje enzima koji proizvode hormone štitnjače", kaže dr. Lee. Žene u dobi od 19 do 50 godina svakodnevno trebaju 18 mg željeza, a muškarci i žene od 51 i više godina trebaju 8 mg.
"Apsorpciju željeza može pojačati hrana bogata vitaminom C, primjerice zelena salata začinjena limunom ili grah salata s limunom. Ali, željezo može smanjiti učinak lijekova za štitnjaču tako da ga treba konzumirati četiri sata prije i četiri sata nakon uzimanja lijeka", kaže Markley.
Hrana koju treba uzimati u manjim količinama:
Soja
"Konzumacija pogrešnih namirnica od soje ili pretjeran unos soje općenito, može loše utjecati na štitnjaču. Mineral jod je bitan za izgradnju hormona štitnjače, ali soja sadrži spojeve izoflavona koji blokiraju jod", objašnjava Markley i nastavlja:
"Većina ljudi s hipotireozom ne treba se potpuno kloniti soje, ali dobro je ograničiti potrošnju na nekoliko porcija tjedno i držati se minimalno obrađenih oblika soje poput tempeha ili miso pripravaka. Hrana koja sadrži prerađene izolate proteina iz soje (kao što je protein soje u prahu, proteinski prutići od soje te odresci, obično sadrže višu količinu izoflavona".
Kupusnjače
"Kelj, brokula, prokulice, kupus, cvjetača su inače vrlo zdravi, ali sebi sadrže enzime goitrogene koji mogu ometati proizvodnju hormona štitnjače", kaže Lee.
Dobra vijest je da ih se ne morate potpuno odreći. "Količina čini razliku, nekoliko porcija kupusnjača tjedno je u redu, ali svako jutro stavljati kelj u smoothie vjerojatno nije najbolja ideja. Toplina neutralizira štetne enzime, tako da su spomenute namirnice najbolje kuhane", kaže Lee.
Gluten
"Hrana bez glutena nije loša za sve. No, neki stručnjaci sumnjaju da hrana koja sadrži gluten kao što su to pšenica, ječam i raž mogu izazvati upalu", kaže dr. Lee. "To bi moglo potaknuti napad antitijela na tkivo štitnjače", dodaje Markley.
"Ipak, ne znači i da svi ljudi s hipotireozom trebaju izbjegavati gluten, ali njegovo izbacivanje iz prehrane na tri do četiri tjedna može biti korisno. Ako primijetite da se bez glutena osjećate bolje, razmislite i posavjetujte se s liječnikom da ga izbacite iz prehrane", kaže Markley.
Poseban oprez s dodacima prehrani i ne zaboravite na tjelovježbu
"Dodaci prehrani koji se često uzimaju kao alat za postizanje brzih rješenja, kod hipotireoza nisu potpuno bezopasni, obzirom da zadiru u metabolizam štitnjače, naročito za osobe na terapiji lijekovima. Iako postoje dodaci prehrani s koncentriranim sadržajem ekstrakta fukus alge (atlantski bračić), sadržaj joda u takvim preparatima može interferirati sa samim lijekovima te s koncentracijama valja biti oprezan i savjetovati se s liječnikom", savjetuje Nenad Bratković, mag. nutricionizma univ.mag.pharm i tumači:
"Dodatke prehrani trebate primjenjivati svaki dan, ne samo određene dane. Svakako uzimajte koncentrirane dodatke prehrani s kvalitetnim ribljim uljem (ne one u omjeru EPA:DHA 180:120, već one jače) koji se dobivaju iz pročišćenog ribljeg ulja. Regulacija prehrane ide ruku pod ruku s redovitom tjelesnom aktivnošću. 'Napadaji' prejedanja znak su neravnoteže i hormona, ali i glikemije (glukoze/šećera u krvi)".
Nutricionist objašnjava da je redovita tjelesna aktivnost (nordijsko hodanje, brzo neprekidno hodanje u trajanju od jednog sata, bicikliranje u trajanju od jednog sata) odličan saveznik koji će podići razinu serotonina i endorfina u organizmu, potaknuti zadovoljstvo samim sobom, potaknuti procese mršavljenja i sagorijevanja masnog tkiva te smanjenje periferne rezistencije na inzulin u masnom tkivu.