Ovo je najzdraviji čokoladni biskvit - 100 % bez masti, bez šećera i bez jaja, bez maslaca i bez mlijeka! Sočan zdrav, veganski i bez glutena. Arman Liew, autor recepta kaže da nikad ne možete imati dovoljno recepata za čokoladne kolače. Na ovaj je ponosan jer za razliku od brojnih bezglutenskih i zdravih recepata nije gumast i bezukusan. Tvrdi je tekstura točno onakva kakvu želite okusiti u čokoladnim tortama. Sočna, pahuljasta s mrvicama..
Za izradu ovog kolača nisu potrebni mikseri ili kuhinjska oprema - samo jedna zdjela i žlica za miješanje. Navedeni sastojci su za jedan kolač (8 kriški) pa ga po potrebi udvostručite ili utrostručite. Opis sastojaka:
- Višenamjensko brašno - kako bi ovaj zdravi kolač ostao bez glutena, koristite brašno bez glutena.
- Granulirani zaslađivač– Bilo koji granulirani zaslađivač bez šećera i kalorija će poslužiti. Zaslađivač monaškog voća ili eritritol, primjerice.
- Kakao prah – koristite kvalitetan kakao prah i prvo ga prosijte kako biste bili sigurni da nema grudica. Za bogatiju čokoladnu tortu koristite tamni kakao u prahu.
- Prašak za pecivo – pomoći će tijestu da se digne.
- Sol – pojačava slatkoću kolača.
- Jabučni ocat – udružen sa sodom bikarbonom mijenja jaja. Također možete koristiti bijeli ocat ili čak limunov sok.
- Ekstrakt vanilije– obavezan za svaki kolač ili pečenje.
- Nezaslađeni umak od jabuka– umak od jabuka nadomješta potrebu za masnoćom.
- Voda – umjesto mlijeka, koristite vodu. Koristite vodu sobne temperature, nikako toplu ili vruću.
Sastojci:
- 1 1/2 šalice višenamjenskog bezglutenskog brašna
- 1 šalica zaslađivača po izboru npr. eritrol
- 1/4 šalice kakaa u prahu
- čajna žlica praška za pecivo
- 1/2 čajne žlice soli
- žlica jabučnog ocata
- čajna žlica ekstrakta vanilije
- 6 žlica nezaslađene kaše od jabuka
- šalica vode
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C.
- Obložite kalup za pečenje od 20 cm papirom za pečenje i ostavite sa strane.
- U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte brašno, granulirani zaslađivač, kakao prah, sodu bikarbonu i sol i dobro promiješajte. Dodajte ekstrakt vanilije, jabučni ocat i nezaslađenu kašu od jabuka i dobro promiješajte.
- Prelijte vodom do vrha i miješajte dok se potpuno ne sjedini.
- Prebacite tijesto za kolač u obloženu kalup i pecite 25-30 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu za tortu 10 minuta, prije nego što ga pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Kad se ohladi, po želji zamrznite ili ga premažite kremom po želji.
Nutritivni sastav za jednu krišku
- 98 kalorija
- 3 g proteina
- 21 g ugljikohidrata
- 1 g masti
Izvor za recept: The Big Man's World