Hrana Zdravi recepti 22405 prikaza 25. listopada 2019.

Dvostruko čokoladno zadovoljstvo bez brašna i samo pet sastojaka

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako tražiš savršen desert bez glutena, probaj ovu izvrsnu čokoladnu tortu bez brašna. Hrskava izvana, a unutra bogata čokoladom. Čokoljupci, navalite!

Kako bi ti ovaj recept uspio najvažniji je postupak s jajima, preciznije s bjelancima. Kako bi dobila hrskavu koru važno je dobro istući bjelanjke. Bjelanjke treba tući dok se ne pretvore u čvrsti snijeg. Budući da ne sadrži brašno, ova je torta izvrsna za osobe koje izbjegavaju gluten kao i za one na Keto dijeti.

Sastojci

  • 145 g maslaca
  • 300 g kvalitetne tamne čokolade
  • 5 velikih jaja
  • 40 grama kakaa, plus još malo za posipanje
  • 150 g šećera (oni koji paze na liniju neka upotrijebe ksilitol ili eritrol)
  • Prstohvat soli

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Postupak

  • Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva C.
  • Pripremi kalup za tortu promjera 23 cm i namasti ga te pospi dno i stranice kakaom.
  • Rastopi čokoladu i maslac na pari, dobro promiješaj i ostavi sa strane da se hladi.
  • Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Mikserom podešenim na srednju brzinu muti bjelanjke i dodaji im žlicu po žlicu šećera. Muti dok ne dobiješ čvrsti snijeg od bjelanjaka. 
  • Žumanjke dodaj smjesi od čokolade i maslaca i muti dok se ne sjedine. Dodaj kakao i miješaj dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Dodaj prstohvat soli. Dodaj 1/4 bjelanjaka i umiješaj ih u smjesu pomoću plastične kuhače. Zatim dodaj ostatak bjelanjaka i miješaj dok se sastojci ne sjedine. Ne miješaj previše jer će iz bjelanjaka nestati sav zrak.
  • Istresi smjesu u pripremljeni kalup i peci 30 do 35 minuta ili dok ti čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista. Ostavi da se ohladi. Torta će se slegnuti.
  • Posluži je sa šlagom ili sa sladoledom.

Izvor: Sweetest Menu

Možda te zanima... Čokoladna sirova torta s cimetom, jednostavna za napraviti Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.