Ako tražiš savršen desert bez glutena, probaj ovu izvrsnu čokoladnu tortu bez brašna. Hrskava izvana, a unutra bogata čokoladom. Čokoljupci, navalite!
Kako bi ti ovaj recept uspio najvažniji je postupak s jajima, preciznije s bjelancima. Kako bi dobila hrskavu koru važno je dobro istući bjelanjke. Bjelanjke treba tući dok se ne pretvore u čvrsti snijeg. Budući da ne sadrži brašno, ova je torta izvrsna za osobe koje izbjegavaju gluten kao i za one na Keto dijeti.
Sastojci
- 145 g maslaca
- 300 g kvalitetne tamne čokolade
- 5 velikih jaja
- 40 grama kakaa, plus još malo za posipanje
- 150 g šećera (oni koji paze na liniju neka upotrijebe ksilitol ili eritrol)
- Prstohvat soli
Postupak
- Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva C.
- Pripremi kalup za tortu promjera 23 cm i namasti ga te pospi dno i stranice kakaom.
- Rastopi čokoladu i maslac na pari, dobro promiješaj i ostavi sa strane da se hladi.
- Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Mikserom podešenim na srednju brzinu muti bjelanjke i dodaji im žlicu po žlicu šećera. Muti dok ne dobiješ čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Žumanjke dodaj smjesi od čokolade i maslaca i muti dok se ne sjedine. Dodaj kakao i miješaj dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Dodaj prstohvat soli. Dodaj 1/4 bjelanjaka i umiješaj ih u smjesu pomoću plastične kuhače. Zatim dodaj ostatak bjelanjaka i miješaj dok se sastojci ne sjedine. Ne miješaj previše jer će iz bjelanjaka nestati sav zrak.
- Istresi smjesu u pripremljeni kalup i peci 30 do 35 minuta ili dok ti čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista. Ostavi da se ohladi. Torta će se slegnuti.
- Posluži je sa šlagom ili sa sladoledom.
Izvor: Sweetest Menu