Zdravlje Simptomi i pomoć 20. veljače 2018.

Dosje štitnjača: Ako se ne liječi pravilno, bolesna štitnjača može usporiti srce i bubrege!

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr. Josip Staničić, spec. nuklearne medicine iz Poliklinike Perić - Staničić objasnio nam je kada posumnjati na nepravilan rad štitnjače, koji hormon je najprecizniji pokazatelj za dijagnozu, te kako jednako kvalitetno živjeti uz nadomjesnu terapiju.

Možda te zanima... Kako Sara iz "Života na vagi" mršavi i uz probleme sa štitnjačom? Zdravlje

Koji hormon najpreciznije pokazuje funkciju naše štitnjače?

TSH, kojeg luči hipofiza, glavni je regulator proizvodnje hormona štitnjače i, kao takav, najprecizniji pokazatelj funkcije štitnjače i najbolji pokazatelj koliko hormona štitnjače organizam treba. Ako je TSH dobar, to znači da štitnjača dobro funkcionira.

"Ako na vrijeme ne prepoznamo i liječimo, nepravilan rad štitnjače može dovesti do puno problema i osoba nepotrebno pati. Što se tiče dijagnostike, na ultrazvuku tražimo čvorove i otkrivamo karcinome, ali to je jedan drugi problem koji nema veze s hormonima ni sa funkcijom štitnjače. Ako čvorovi nisu zli, puštamo ih na miru, također štitnjača se može i operirati ukoliko je to potrebno, operacije štitnjače rade se već 50 godina i kirurzi štitnjače su danas zaista odlični, operacije su izrazito uspješne".

Sanja Možda te zanima... Sanja Jovanović iskreno o hipotireozi Zdravlje

Manjak hormona štitnjače uzrokuje umor, a višak nesanicu, lupanje srca...

"Glavna funkcija štitnjače i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona štitnjače T4 i T3. Hormoni štitnjače su glavni regulatori metabolizma u našem tijelu i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u svim organima i tkivima. Ako imate manjak hormona (hipo) javlja se pojačan umor, a kod pojačanog rada hormona ( hiper), pojavljuje se lupanje srca, nesanica, tremor ruku, probava se ubrzava, poremećeni menstrualni ciklus i na kraju opet dolazi do umora, jer se naše rezerve troše". 

 | Author: Žarko Bašić/PIXSELL Foto: Žarko Bašić/PIXSELL Hipotireoza je stanje hipometabolizma uzrokovano sniženom razinom hormona štitnjače (T3 i T4), i najčešći je poremećaj funkcije štitnjače.

Najčešći uzrok hipotireoze je kronična autoimuna bolest štitnjače – Hashimotov tireoiditis. Puno rjeđi su prirođeni uzroci hipotireoze (ageneza štitnjače, lingvalna štitnjača).

Treći uzrok je jatrogeni, tj. hipotireoza do koje dolazi kao posljedice liječenja (kirurškog, medikamentoznog, radiojodnog) drugih bolesti štitnjače.

Hipotireoza prvenstveno dolazi sa simptomima kroničnog umora, malaksalosti, a u uznapredovalim fazama usporene probave, oticanja nogu, ruku, lica, te na kraju miksedema.

Hipotireoza se liječi nadomjesnom terapijom levotiroksinom - hormonom štitnjače T4.

Veći dio ovih simptoma je vrlo nespecifičan, može biti posljedica različitih uzroka kao npr. niskog tlaka, niske razine željeza u krvi, ubrzanog načina života koji je u današnje vrijeme sve više prisutan i kod mlađih osoba.

Okidači bolesti štitnjače

"Zapravo nema pravila. Stres može biti, ali i ne mora biti uzrok. O autoimunim bolestima možemo nagađati, ali o tome još uvijek nema dokaza. Puno toga ovisi o našem imunitetu".

Ako se slabija funkcija štitnjače ne liječi javlja se ekstreman umor, pospanost, oticanje u području lica i ekstremiteta, funkcija bubrega se usporava, srce se usporava, dolazi do debljanja, opadanja kose.

Mijenja li se kvaliteta života uz nadomjesnu terapiju i zašto toliko zaziremo od tableta?

"Ono s čime se trebamo boriti je uvjerenje da ljudi misle ako piju tablete, da su bolesni. Hormon koji nam nedostaje u organizmu trebamo nadomjestiti. U slučaju dobro izbaždarene terapije nema nikakve razlike u kvaliteti života u usporedbi s osobama sa potpuno zdravom štitnjačom. Osobe pod terapijom savršeno funkcioniraju, ciklusi se reguliraju, žene mogu ostati trudne. Nakon početka uzimanja terapije, rezultati se vide odmah, osoba se osjeća znatno bolje, kvaliteta života rasta, a na razini TSH-a, rezultati se vide nakon mjesec i pol dana. Izrazito je važno da liječnik dobro pogodi dozu terapiju, a to je vrlo individualno od pacijenta do pacijenta. Također, treba paziti da li osoba pati od gastritisa ili nekih drugih želučanih problema, jer se u tom slučaju doza mora prilagoditi, ako se ne apsorbira dobro. I Blanka Vlašić i Janica Kostelić sve hormone koji im nedostaju dobivaju preko tableta i u potpunosti su zdrave.  Trebamo biti zahvalni što postoji ovakav lijek i koji se uzima na ovakav način i koji odmah rješava simptome nepravilnog rada štitnjače", objašnjava dr. Stanišić".

Doktor Josip Staničić, spec. nuklearne medicine , u četvrtak 22.2. u 10.30 h odgovarat će na pitanja naših čitatelja o zdravlju štitnjače na Facebook stranici Zdrave Krave.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.