Zdravlje Simptomi i pomoć 02. veljače 2018.

Kako Sara iz "Života na vagi" mršavi i uz probleme sa štitnjačom?

Foto: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sari Klobučar, finalistici showa "Život na vagi" koja je smršavjela 36 kg, tijekom procesa mršavljenja utvrđen je manjkav rad štitnjače. Zbog čvrste odluke da nastavi u smjeru postizanja optimalne tjelesne težine, obratila se za savjet liječniku.

"Nekad uzrok višku kilograma nije samo nezdrava prehrana. Ta problematika je i u mom slučaju puno dublja i kompliciranija. Na  | Author: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera Foto: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera vrijeme sam posumnjala na problem sa štitnjačom i odlučila se posavjetovati s liječnicima. Dr. Božidar Perić mi je napravio niz pretraga i vrlo brzo otkrio nepravilan rad štitnjače i urekao da bi bilo šteta da sav trud u 'Životu na vagi' propadne zbog kasnog otkrivanja ove bolesti", izjavila je Sara Klobučar nakon pregleda.

Dr. med. Božidar Perić, dr. med. specijalist interne medicine iz Poliklinike Perić – Staničić objasnio nam je što je bitno kod postizanja i  održavanju tjelesne težine: "Ustrajnost, upornost i dosljednost u donošenju i provođenju važnih životnih odluka neophodne su pretpostavke borbe s debljinom. Sama ideja o mršavljenju, ukoliko nije potkrijepljena jasno i planski definiranim koracima provođenja, neće donijeti željeni rezultat.

Debljina se najčešće definira indeksom tjelesne težine (ITM) i jednostavno se izračuna omjerom tjelesne težine i kvadrata visine. Vrijednost ITM-a između 25 i 30 označava prekomjernu tjelesnu težinu, a kad izračunata vrijednosti ITM-a prijeđe 30, govorimo o pretilosti."

Izračunaj svoj indeks tjelesne mase

Debljina predstavlja značajno veći rizik za najčešće metaboličke bolesti modernog doba, poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti tipa 2, povišenih vrijednosti masnoća, srčanog udara, moždanog udara. Posljedice debljine odgovorne su za svaki 50 posto smrtnih ishoda u zapadnim zemljama.

Stitnjaca_4 Možda te zanima... Hipotireoza: Mogući zdravstveni rizici, ako se ne slijedi pravilna prehrana Zdravlje

Stitnjaca-Ultrazvuk Možda te zanima... Je li štitnjača uzrok tvoje debljine? Zdravlje

Višestruki uzroci debljine:

  • Genetska predispozicija u određenoj mjeri može predstavljati veću pojavnost debljine unutar određene obitelji, no opće je poznata činjenica da je kod takvih obitelji uobičajena konzumacija slanije i masne hrane uz uhodanu naviku višestrukog prekomjernog kalorijskog unosa.
  • Jedan od glavnih predisponirajućih čimbenika javljanja debljine su stres, prekomjerni unos kalorijski bogatih nutrijenata, sjedilački način života i izostanak barem umjerene fizičke aktivnosti.
  • Češćim uzrocima debljine također smatramo različite poremećaje rada endokrinih žlijezda, a među najčešće zastupljenim žlijezdama s unutrašnjim izlučivanjem je štitnjača.

Podmukli simptomi hipotireoze:

Hipotireoza ili stanje usporenog metabolizma, najčešća je bolest štitnjače koja se javlja postupno i nije ju jednostavno odmah prepoznati. Obilježava je niz nespecifičnih simptoma poput:

  • izraženog umora,
  • manjka koncentracije,
  • prirasta tjelesne težine,
  • poremećaja menstrualnog ciklusa,
  • usporenog rada crijeva.
  • poremećaja raspoloženja 

U podlozi je najčešće kronična upala štitnjače, poznata pod nazivom Hashimotoov tireoiditis, prema japanskom liječniku Hashimotou koji je prvi opisao ovu bolest. Razvoj bolesti je rezultat aktivnosti protutijela štitnjače kada vlastito tijelo proizvodi supstance koje napadaju vlastite stanice štitnjače podržavajući kronično upalno stanje.

Laboratorijska dijagnostika je zapravo jednostavna, a najbolji čimbenik procjene funkcije štitnjače je tireostimulacijski hormon (TSH), hormon hipofize koji izravno nadzire rad štitnjače. Uz TSH, određuju se i periferni hormoni štitnjače poput tiroksina (T4) i trijodtironina (T3), a kod autoimune bolesti štitnjače obično su povišene vrijednosti protutijela na štitnjaču – protutijela na tireoidnu peroksidazu (anti-TPO) i protutijela na tireoglobulin (anti-Tg).

 | Author: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera Foto: Privatna arhiva Specijalna bolnica Arithera

Neželjene posljedice naglog mršavljenja

Kontrolirano odnosno postupno mršavljenje je jedini ispravni put u postizanju željene tjelesne težine. U prvom redu neophodno je mijenjati vlastite životne navike, što podrazumijeva fizičku aktivnost, smanjeni kalorijski unos hrane i soli. Ključni faktor u mršavljenju je vlastita motivacija i potpora neposredne okoline. Plansko mršavljenje pretpostavlja redukciju ne više od 5 kg mjesečno, najčešće između dva i četiri kilograma mjesečno.

Nagli planirani gubitak na težini nije bez rizika po ljudsko zdravlje, najčešće zbog manjkava unosa minerala i vitamina uz ostale nutrijente kada može doći do poremećaja ravnoteže elektrolita (natrij, kalij, klor) i posljedičnog proljeva. Kod prebrzog mršavljenja koža ne uspije ravnomjerno pratiti prilagodbu te su česte pojave strija. Zbog gubitka mišićne mase i kronične iscrpljenosti vrlo često je prisutan umor uz opće lošiju kvalitetu života. U rjeđim slučajevima nekontroliranog mršavljenja može doći do teških poremećaja prehrane poput anoreksije i bulimije, čije posljedice mogu biti i vitalno ugrožavajuće, objasnio je dr. med. Božidar Perić.

Izračunaj svoj indeks tjelesne mase

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.