Zdravlje Simptomi i pomoć 09. rujna 2017.

Hipotireoza: Mogući zdravstveni rizici, ako se ne slijedi pravilna prehrana

Stitnjaca_4
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Usporeni rad štitnjače ili hipotireoidizam stanje je usporene aktivnosti štitnjače, stanja koje zahtjeva poseban tip prehrane. Uz terapiju je potrebno prehranom pomoći tijelu da se problemi otklone - smanjiti unos životinjskih masnoća, šećera, mliječnih proizvoda i pšenice, a intenzivirati tjelovježbu.

  • Ako govorimo o hipotireozi, kod nepravilne dijete povećava se koncentracija kolesterola u krvi jer je poremećen metabolizam masti i smanjeno je izlučivanje kolesterola iz jetre u žuč.
  • Povećana koncentracija kolesterola u krvi obično je povezana s razvojem ateroskleroze.
  • Posljedice hipotireoze su uglavnom umor, pospanost, mišićna slabost, povećanje tjelesne mase, opstipacija, ljuštenje kože, hrapav glas i u najtežim slučajevima edematozni izgled cijelog tijela, što nazivamo miksedemom.
Možda te zanima... Dr. Škaro objašnjava kako radi štitnjača i zašto dolazi do bolesti Zdravlje

Nutricionist, Nenad Bratković iz NutriKlinika kaže da hipotireoidizam jest ozbiljna dijagnoza koja često rezultira debljanjem: "Uz usporeni rad štitnjače prisutni su dodatni simptomi i stanja koja dovode do začaranog kruga  pri nastojanju da se izgube prekomjerni kilogrami , ali prije svega da se dovedu u normalne raspone vrijednosti hormona. Dolazi i do opstipacije i probavnih smetnji često popraćenih čestim osjećajem nadutosti, napadaja prejedanja povezanih s osjećajem umora i klonulosti, nedostatka energije što je posljedica hormonski uvjetovanog snižavanja bazalnog metabolizma, napadaji prejedanja s namirnicama bogatim  jednostavnim ugljikohidratima  (kao brzim i visokokaloričnim izvorima energije). Nakon unosa takvih namirnica dolazi do takozvane postprandijalne depresije, koja pak doprinosi ukupnoj metaboličkoj depresiji, a koja je u biti posredovana hipotireozom."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.