Zdravlje 28. kolovoza 2015.

Sanja Jovanović iskreno o hipotireozi

Sanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sve je počelo 2010., nakon majčine smrti. Počela sam osjećati velik umor i malaksalost te nisam mogla trenirati normalno. Vježbala bih sat vremena, pa bih tri sata bila premorena. Napravila sam pretrage i počela s liječenjem. Bolest je podivljala. Naglo sam dobila 22 kilograma. Nastupile su i promjene u ponašanju. Jedan dan osjećala bih se normalno, a drugi dan bih plakala, govori plivačica Sanja Jovanović

Dugih pet godina Sanja se bori s hipotireozom (usporenim radom štitnjače), koju prate debljanje, nakupljanje masnoće oko trbuha, umor, loše raspoloženje...

"Morala sam se odreći ugljikohidrata"

"Kod hipotireoze, uz terapiju, treba prehranom pomoći tijelu da se problemi otklone. Treba smanjiti unos životinjskih masnoća, šećera, mliječnih proizvoda i pšenice", kaže magistrica kineziologije Ana Marija Jagodić Rukavina. "Morala sam izbaciti ugljikohidrate i trebalo mi je dvije godine da skinem kilograme. Uz to, jako je teško profesionalno trenirati, osobito jer dolazi do umora, no nisam htjela odustati. Nastavila sam vježbati, no to nije bila kvalitetna, profesionalna tjelovježba, već više amaterska. Sad se bolje osjećam i umor se rjeđe pojavljuje", kaže plivačica.

Intenzivnije vježbanje tek kad se uspostvi hormonalna ravnoteža

"Kod hipotireoze se već kod početnog liječenja može vježbati laganijim tempom, a kada se uspostavi hormonalna ravnoteža, može se pojačavati tempo", kaže dr. med. Ante Škaro , specijalist iz Poliklinike Leptir. "Nakon što se uspostavi hormonalna ravnoteža, preporučuje se ujutro jače trenirati, a popodne odraditi relaksirajući trening. U prvih osam sati dana preporučuje se jači tempo, u drugih osam opuštajući, a u trećih osam sati san", kaže dr. Škaro.

A kineziologinja Jagodić Rukavina dodaje: “Minimalno tri do četiri puta tjedno preporučuje se kontrolirana tjelovježba, a ostale dane šetnja ili lagana vožnja biciklom. Svaki dan bi bilo dobro odraditi od 35 do 60 minuta umjerene tjelovježbe. To je važno da se srce i pluća aktiviraju, dok će vježbe snage pokrenuti metabolizam."

Planiranje obroka i aktivnosti

Sanja Jovanović je uspjela je izgubiti 22 kilograma, ali uz mukotrpna odricanja. "Ove godine počela sam intenzivnije trenirati. Više ne trebam drastično paziti na prehranu, no ne valja jesti nakon šest sati, treba jesti manje obroke, niskokaloričnu i što zdraviju hranu", kaže Sanja. Za razliku od hipotireoze za hipertireozu je tipično stanje povećane aktivnosti štitnjače. "Kod hipertireoze, sve dok se ne uspostavi hormonalna ravnoteža treba izbjegavati naprezanja jer je organizam već ubrzan, osobito srce. Kada se hormonalna ravnoteža uspostavi lijekovima ili operacijom, tada se može krenuti s laganim aktivnostima", kaže dr. Škaro.

"Živac nervus vagus inervira štitnjaču, odnosno djeluje kao dovod struje štitnjači. Ako se ne aktivira, vježbe za štitnjaču nemaju potpuni učinak te ga treba održavati vitalnim. Budući da se aktivira kroz vratnu kralježnicu, važne su vježbe vratne relaksacije. Može se aktivirati i umakanjem lica i vrata u hladnu vodu", preporučuje Jagodić Rukavina.

Pročitaj savjete nutricionista kako se pravilno hraniti kod hipotireoze.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.