Hrana Hrana kao lijek 23. listopada 2017.

Zdjelica bijele riže ima učinak na tijelo kao dvije limenke gaziranog soka?

Foto: Guliver/Shutterstock Dijeta koju liječnici i nutricionisti preporučuju osobama s akutnim probavnim tegobama na engleskom jeziku zove se BRAT prema početnim slovima namirnica koje uključuje: bananas (banane), white rice (bijela riža), applesauce (umak od jabuke), and white toast (bijeli tost)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je u pitanju borba protiv dijabetesa, ljudi najviše pažnje usmjeravaju na izbjegavanje namirnica za koje znaju da sadrže puno šećera. Međutim, šećer se skriva i tamo gdje ga se ne očekuje.

Zašto stanovnici azijskih zemalja imaju veće šanse za dijabetes?

Prema statistikama stanovnici azijskih zemalja imaju veće šanse za razvoj dijabetesa. Jedno vrijeme se smatralo da se razlozi za to mogu naći u genima, ali su znanstvenici to uskoro isključili budući da Azijci imaju zdraviji način života od zapadnjaka, a tjelovježba je sastavni dio njihova života. Istraživanja su ih dovela do neočekivanog krivca - bijele riže. Bijela riža je neizostavni dio svakodnevne prehrane u Aziji, a ona je puna škroba.

Inzulinska_Dijeta Možda te zanima... Inzulinska dijeta Dijeta

Zee Yoong Kang, glavni izvršni direktor Odbora za promicanje zdravlja, iznio je svoj plan za smanjenje broja oboljelih od šećerne bolesti u svijetu, a poglavito u Aziji. Prema Zee-u svakodnevna konzumacija bijele riže može povećati rizik od šećerne bolesti za 11 posto. Na temelju rezultata koje su dobili istraživači iz Harvardove škole za javno zdravstvo, a studija je trajala 20 godina, bijela riža se nije pokazala dobrom za svakodnevnu konzumaciju.

Slanutak_2 Možda te zanima... Namirnice s niskim glikemijskim indeksom Hrana

Zamijeni bijelu rižu s integralnom

Bijela riža sadrži ugljikohidrate koji se pretvaraju u šećer. Gušterača luči inzulin kako bi tijelo moglo koristiti šećer, međutim šećer iz bijele riže (isto se odnosi i na bijeli kruh i tjesteninu) brzo ulazi u krvotok, zbog čega gušterača mora pojačano raditi. Kada gušterača radi pojačano, postaje manje učinkovita u proizvodnji inzulina, a rezultat je da organizam apsorbira više šećera, što može otvoriti put prema dijabetesu. Za osobe koje imaju visok indeks tjelesne mase taj rizik se još i povećava.

Možda te zanima... Ječam se odlično uklapa u zimska jela, a ima nizak glikemijski indeks Hrana

Ovaj rizik se može značajno smanjiti, ako se unos bijele riže smanji za 20 posto, odnosno, ako se 20 posto bijele riže zamijeni s integralnom, rizik za obolijevanje od dijabetesa smanjuje se za 16 posto.

Možda te zanima... Može li maska od riže pomladiti kožu lica za 10 godina? Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.