Hrana Analizirali smo 24. studenoga 2016.

Ječam se odlično uklapa u zimska jela, a ima nizak glikemijski indeks

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, ječam je u ljudskoj prehrani nepravedno zapostavljen. Budući da se naročito dobro uklapa u tipična zimska jela te je poznat po nutritivnim i gastronomskim vrijednostima, predstavlja pravu zimsku namirnicu.

Ječam obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana (69% preporučene dnevne količine na 100 g), pa zahvaljujući tome ima blagotvoran učinak na probavu te održavanje ravnoteže crijevne mikroflore.

Ječam ima nizak glikemijski indeks

Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pogodnim za prehranu vrhunskih sportaša, rekreativaca, ali i svih drugih koji se žele uravnoteženo hraniti. Blagog je okusa i uglavnom se koristi u juhama, u kuhanim jelima može zamijeniti rižu, dok se u obliku kaše ili pahuljica može konzumirati za doručak.

Pročitaj što je točno glikemijski indeks

Ječam u tradicionalnim jelima hrvatske kuhinje

Manje je poznato da je mljeveni ječam zdrava alternativa kavi, naročito za one osjetljive na kofein. Najpoznatiji doprinos ječma hrvatskoj kuhinji svakako je ričet, izdašno zimsko jelo od graha i suhog mesa, a odlično se slaže i s drugim tradicionalnim zimskim jelima poput kiselog kupusa ili repe, kojima pojačava okus te dodaje gustoću.

Saznaj kako održati vitku liniju tijekom zime

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.