Prehranu treba temeljiti na namirnicama niskog i umjerenogglikemijskog indeksa te ograničiti unos namirnica s visokim glikemijskim indeksom<>. U svakodnevnoj prehrani ipak nije lako izbjegavati namirnice s visokim glikemijskim indeksom, ali ne zaboravi da ukupni GI jednog obroka može biti manji, ako namirnice s visokim GI kombiniraš s onima niskog GI
Napomena: referentna vrijednost glukoza = 100
Niski GI < 55
Raženi kruh | 41 |
Kukuruzna tortilja | 52 |
Zobena kaša | 55 |
Zobene mekinje | 55 |
Kvinoja | 53 |
Smeđa riža | 50 |
Heljda | 54 |
Bulgur | 48 |
Fettucini | 32 |
Makaroni | 47 |
Špageti od bijelog brašna, kuhani | 46 |
Grah, pečeni | 40 |
Grah, kuhani | 29 |
Slanutak | 10 |
Slanutak, konzervirani | 38 |
Leća | 29 |
Soja | 15 |
Kikiriki | 7 |
Jabuka | 39 |
Grejp | 25 |
Naranča | 40 |
Breskva | 42 |
Kruška | 38 |
Trešnja | 22 |
Kivi | 53 |
Mango | 51 |
Suha šljiva | 29 |
Suha marelica | 31 |
Grašak | 51 |
Mrkva | 35 |
Pastrnjak | 52 |
Cikla | 47 |
Mlijeko, punomasno | 41 |
Mlijeko, obrano | 32 |
Jogurt | 36 |
Sojino mlijeko | 44 |
Jabučni sok | 40 |
Jabuka, sušena | 29 |
Sok od naranče, bez dodanih šećera | 52 |
Izvor:
- Foster-Powel, K et al. International tables of glycemic index and glycemic load values, Am J Clin Nutr 2002; 62:5–56.
- Atkinson, FS, Foster – Powel, K, Brand-Millerm J. International tables of glycemic index and glycemic load values, Diabetes Care 2008; 31(12): 2281-2283.