Iako još ne postoji lijek za demenciju, postoji rastući popis čimbenika koji mogu utjecati na rizik - uključujući tjelovježbu, prehranu, društvene krugove, pa čak i način na koji slušate glazbu - a sada se na popisu našlo i jedenje sira.
U studiji koju je naručila japanska prehrambena tvrtka Meiji Co., istraživači u Japanu analizirali su podatke 7914 ljudi u dobi od 65 ili više godina. Polovica je izjavila da jede sir barem jednom tjedno, dok je polovica rekla da ga uopće ne jede.
Zdravlje ovih sudionika praćeno je tri godine. U skupini koja je jela sir, 134 osobe razvile su demenciju (3,4 posto), dok je među onima koji nisu konzumirali sir 176 razvilo demenciju (4,5 posto). To je razlika od oko 10 ili 11 dodatnih slučajeva na svakih 1000 ljudi.
Iako to nije velika varijacija i pokazuje povezanost, a ne uzrok i posljedicu, to doprinosi onome što već znamo o prehrani i demenciji - i kako su prehrambene navike povezane s fizičkim i mentalnim zdravljem općenito.
"Ovi nalazi su u skladu s prethodnim opservacijskim dokazima koji povezuju unos mliječnih proizvoda s kognitivnim zdravljem", pišu Seungwon Jeong, gerijatrijska istraživačica na Sveučilištu Niimi u Japanu, i njezini kolege u svom objavljenom radu.
"Iako je učinak za svaku osobu skroman, na razini populacije, posebno u zemljama poput Japana s niskim unosom sira, takve razlike mogle bi značajno doprinijeti strategijama prevencije demencije."
Istraživači su uzeli u obzir nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na rizik od demencije, uključujući dob, spol, razinu obrazovanja i prihode.
U sekundarnoj analizi, kontrolirali su i prehranu: oni koji su apstinirali od sira manje su se zdravo hranili, što bi moglo doprinijeti toj vezi. Povezanost je u ovoj analizi bila manje jaka, ali i dalje značajna.
Drugim riječima, čini se da postoji nešto posebno u siru što može spriječiti razvoj demencije, osim blagotvornih učinaka hranjive prehrane. To nije nešto što su istraživači posebno proučavali, ali prošle studije nude neke naznake o tome.
Sir sadrži hranjive tvari za koje se zna da pomažu zdravlju mozga, uključujući vitamin K. Također je bogat korisnim bakterijama za crijeva, a mnoga ranija istraživanja pronašla su vezu između zdravlja crijeva i demencije.
Također postoje jaki dokazi da su fermentirani mliječni proizvodi poput sira dobri za srce, a zdravlje srca je nešto što se dugo smatra važnim u riziku od demencije. Kao i obično kod demencije, vjerojatno postoji mnogo različitih čimbenika koji djeluju zajedno.
"Iako ova studija nije uključivala biomarkere ili mehanističke procjene, nekoliko nutritivnih karakteristika sira moglo bi pružiti uvjerljivo objašnjenje za uočenu povezanost", pišu istraživači.
Ujedinjeni narodi proglasili su demenciju ključnim prioritetom javnog zdravstva, a smatra se da najmanje 50 milijuna ljudi diljem svijeta trenutno živi s tim stanjem. Taj će se broj vjerojatno povećavati sa starenjem stanovništva, što je posebno zabrinjavajuće u Japanu, gdje je istraživanje provedeno.
Statistike zasigurno nisu dovoljno jake da bi sugerirale da redovita konzumacija sira zajamčeno sprječava demenciju, ali indikacije ukazuju na to da bi mogla pomoći. Istraživači žele proširiti svoj rad kako bi saznali više. "Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnili odnosi doze i odgovora, podtipovi sira i temeljni mehanizmi", dodaju istraživači.