Mliječni proizvodi možda bi mogli ometati vaš san.
Novo istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Psychology ispitalo je navike spavanja, posebno snove, i usporedilo ih s prehrambenim navikama ljudi. A jedan od nalaza bio je: Što su ljudi imali teže simptome intolerancije na laktozu, to su im noćne more bile intenzivnije.
Studija bi mogla ponuditi neke odgovore na pitanja koja su postavljena u istraživanju iz 2015. u kojem je proučavano kako hrana utječe na snove.
"U ranijoj studiji ljudi su cijelo vrijeme krivili sir za svoje loše snove", rekao je Tore Nielsen, profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu koji je koautor obje studije. "I zato mislim da smo u studiji dobili neke bolje odgovore na to."
Studija je obuhvatila nešto više od 1000 sudionika. Ljudi koji su imali teške gastrointestinalne simptome zbog netolerancije na laktozu prijavili su jače noćne more, mjereno učestalošću noćnih mora, razinom nelagode koju su uzrokovale, koliko su ometale dnevne aktivnosti i trajanjem noćnih mora tijekom mjeseci. Sudionici su najčešće krivili mliječne proizvode i slatkiše za svoje loše snove.
Sudionici su ispunili anketu kao dio uvodnog predavanja iz psihologije na dodiplomskom studiju. Zbog toga se rezultati možda ne odnose na širu populaciju. Ipak, i istraživači i stručnjaci koji nisu bili uključeni u studiju, rekli su da postoje uvjerljiva objašnjenja zašto obrok sa sirom prije spavanja može dovesti do loših snova.
Simptomi anksioznosti koji mogu pratiti intoleranciju na laktozu mogli bi stvarati još više noćnih mora, rekao je Nielsen za Frontiers.
Marie-Pierre St-Onge, direktorica Centra za istraživanje snova i cirkadijalnog sustava na Medicinskom centru Irving Sveučilišta Columbia, rekla je da poremećaji spavanja uzrokovani gastrointestinalnim problemima mogu objasniti tu vezu.
"Ako imate problema s probavnim sustavom, to bi moglo objasniti mnogo toga što se događa u smislu vaših poremećaja spavanja koji bi mogli biti povezani s različitim snovima", rekla je St-Onge.
Patrick McNamara, izvanredni profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Chobanian & Avedisian Sveučilišta u Bostonu, koji proučava mozak i san, rekao je da jedenje hrane koja izaziva intoleranciju na laktozu može uzrokovati "mikro-uzbuđenja" koja remete kvalitetu sna, što rezultira jačim noćnim morama.
Međutim, i McNamara i autori studije upozorili su da i drugi čimbenici koji nisu povezani s gastrointestinalnim simptomima mogu igrati ulogu.
Nielsen je rekao da želi vidjeti više istraživanja o vezi između mliječnih proizvoda i snova. Russell Powell, koautor nove studije i profesor emeritus psihologije na Sveučilištu MacEwan u Alberti, rekao je da planiraju pokušati ponoviti nalaze u drugim skupinama.
Ipak, ljudi mogu preispitati vlastitu prehranu i donijeti odluke o aspektima koje će promijeniti - intervencije koje ne zahtijevaju nužno pomoć liječnika, dodao je Nielsen.