Hrana 19. studenoga 2017.

Tri načina čišćenja šipka bez muke

Nar
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nar se odlikuje intenzivno crvenom bojom i divnim slatkim okusom te se smatra jednim od najbogatijih izvora blagotvornih antioksidansa. Međutim, mnogi od njega odustanu jer tijekom čišćenja zrna njegovi antioksidansi znaju završiti po našoj odjeći, kuhinjskim elementima i bijelim zidovima, ali postoji nekoliko načina kako očistiti nar s minimalnim gubitkom soka i špricanjem.

Dva načina čišćenja upotrebom kuhinjskog noža

Za prvi način čišćenja potreban je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežemo krunu odnosno vrh nara i bazu. Nakon toga napravimo još 4 uzdužna reza, kao kod guljenja naranče, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odrežemo krunu nara možemo vidjeti kako su zrna grupirana u različite odjeljke omeđene bijelom membranom. Uzdužne rezove je idealno raditi upravo duž bijele membrane šipka. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda.

Možda te zanima... Zašto šipak nazivaju limun sjevera plus shake od šipka za imunitet Zdravlje

Ne preporučuje se nar rezati na dvije polovice jer se na taj način gubi puno soka. Zatim je potrebno laganim razgibavanjem otvoriti nar i odijeliti ga na rezovima na 4 dijela. Slijedi vađenje zrna laganim potiscima. Ova tehnika čišćenja zahtijeva određenu spretnost i dugotrajna je pa je potrebno uložiti i strpljenje, no s druge strane sporo čišćenje može djelovati opuštajuće.

Možda te zanima... Čudesni šipak: Jača imunitet, čisti krv i pomaže kod bubrežnih kamenaca Hrana

Metoda uranjanjem u vodu

Drugi način je čišćenje uranjanjem u vodu, a uključuje narezivanje nara kao i u postupku čišćenja samo uz pomoć kuhinjskog noža. Razlika je u tome što dobivene četvrtine zatim uronimo u dublju posudu napunjenu vodom i jednako potiscima odvajamo zrna, no ne moramo biti toliko oprezni jer će voda spriječiti špricanje. Ljuske će isplivati na površinu posude, a zrna je potrebno procijediti kroz cjediljku. Iako nema špricanja, mana ove tehnike čišćenja je određeni gubitak soka, ali i okusa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.