Hrana Hrana kao lijek 15. rujna 2016.

Tamarind - čudesno voće koje liječi i daje okus jelima

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plodovi tamarinda imaju oblik mahune ispunjene sjemenkama obloženim vlaknastom pulpom. Plupa nezrelog voća je zelena i kiselkasta, a kada dozrije sok pulpe postaje slatko – kiselkast. Zanimljivo je da tamarind ponekad nazivaju i indijskom datuljom.

Tamarind ili Tamarindus indica je stablo porijeklom iz Afrike, a raste i u Indiji, Pakistanu te mnogim drugim tropskim regijama. Ovo svestrano voće najčešće se koristi u pripremi jela i u domaćinstvu, ali je poznato i po svojoj ljekovitosti.

Tamarind u tradicionalnoj medicini

  • Tamarind igra važnu ulogu u tradicionalnoj medicini. U obliku napitka uobičajeno se koristi za liječenje proljeva, konstipacije, vrućice i peptičkog ulkusa. Kora i lišće tamarinda koriste se kao pomoć kod zacjeljivanja rana.
  • Novija istraživanja pokazuju kako tamarind posjeduje antioksidativna i protuupalna svojstva koja štite od različitih bolesti poput srčanih bolesti, karcinoma i dijabetesa.
  • Ekstrakt sjemenki tamarinda također može pomoći sniziti razinu šećera u krvu, dok ekstrakt pulpe može pomoći u gubitku suvišnih kilograma te kod bolesti masne jetre.

 Tamarind u pripremi jela

  • Primjena pulpe tamarinda u kulinarstvu karakteristična je za područje južne i južnoistočne Azije, Meksika, srednjeg istoka te Kariba, a sjemenke i lišće su također jestivi.
  • Tamarind se koristi u pripremi umaka, marinada, pića i deserata. Jesi li znala da je tamarind jedan od sastojaka slavnog Worcestershire umaka?

Tamarind u domaćinstvu

  • Pulpa tamarinda također se može koristiti za poliranje metala. Sadrži vinsku kiselinu te može spriječiti promjenu boje metala poput bakra i bronce.

Pročitaj zašto bi trebala uvesti chia sjemenke u svoju prehranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.