Činjenica da zapadnjački orijentirana prehrana obiluje šećerom dobro nam je poznata. Procjenjuje se kako prosječni Amerikanac pojede oko 100 g šećera dnevno, dok američke smjernice iz 2015. godine savjetuju kako ne bismo trebali konzumirati više od 50 g dodanog šećera dnevno odnosno ne više od 10 % ukupnih kalorija u danu.
Preporuke Američkog kardiovaskularnog društva još su restriktivnije i kazuju kako dodani šećer u danu treba ograničiti na ukupno 25 g za žene i 37,5 g za muškarce.
Primjeri jelovnika s 25 i 50 g šećera
Ako te zanima razlika između 25 i 50 g šećera u danu pogledaj sljedeće primjere jelovnika:
Jelovnik s 25 g dodanog šećera:
Doručak
- 1 šalica zobenih pahuljica, pola šalice jabuke, 1 žlica usitnjenih oraha i žličica meda (8 g šećera)
- Međuobrok
- Jogurt 125 g, 1 banana i nekoliko jagoda
Ručak
- Juha od rajčice (7 g šećera), komad pečenog lososa i salata začinjena s 2 žlice balzamičkog octa (3 g šećera)
- Međuobrok
- Šaka badema
Večera
- Kruh baguette bijeli, 100 g (6 g šećera) i sirni namaz 25 g (1 g šećera) i šunka prešana 25 g
- Jelovnik s 50 g dodanog šećera:
Doručak
- Crunch pahuljice 50 g (18 g šećera) s mlijekom
- Međuobrok
- Voćni jogurt, 150 g (19 g šećera)
Ručak
- Punjene paprike (2 g šećera) s pire krumpirom
- Međuobrok
- Kava zaslađena žličicom šećera (5 g šećera)
Večera
- Pecivo lizika 150 g (6 g šećera) namazana paštetom
- Svježa rajčica
Gdje se sve skriva šećer
Šećer vreba iz mnogih namirnica poput voćnog jogurta ili pahuljica za doručak. Međutim, tamo ga i očekujemo, no zaboravljamo da šećer često dodajemo u proizvode od rajčice, kruh, senf i brojne druge, a jednostavnim zbrajanjem postajemo svjesni kako se lako dostigne količina od 50 g šećera u danu. Šećer ima mnoge pseudonime pa da deklaraciji obrati pozornost na saharozu, glukozno-fruktozni sirup, rižin sirup, agavin sirup, kukuruzni sirup, dekstrozu, fruktozu, melasu, maltodekstrin, maltozu, karamel.