Hrana Hrana kao lijek 20. srpnja 2017.

9 dana dijete bez šećera ima nevjerojatne rezultate

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 43 pretile djece pokazuje kako postoji velika razlika između šećera i unosa kalorija. Odricanje od šećera na 9 dana može u velikoj mjeri utjecati na ljudsko zdravlje.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu Obesity sujelovalo je 43 pretile djece gdje je njihova konzumacija šećera zamijenjena sa škrobom. Istraživači tvrde da je šećer opasan ne zbog kalorija nego zbog naprezanja metabolizma.

7 faktora o kojima ovisi tjelesna težina

Autor studije Robert Lustig pedijatar endokrinolog na UCSF Benioff Children's Hospital in San Francisco tvrdi da je njegovo istraživanje otkrilo da je kolesterol kod djece poboljšan i da su razine inzulina smanjene. "Sve je poboljšano. Ova otkrića podržavaju ideju da je temeljno za roditelje provjeravati i računati unos šećera kod svoje djece i da budu svjesni učinaka na zdravlje", rekao je Lustig.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Njegova istraživanja osporavaju pretežno mišljenje koje podupiru multinacionalne kompanije da pretilost i povezane bolesti nisu rezultat unosa šećera u organizam nego kalorija. Dr. Lustig tvrdi da su istraživači bili oprezni u izbjegavanju sljedećeg: istraživači osiguraju da djeca koja sudjeluju u istraživanju održavaju jednaku tjelesnu masu i i da jedu više ako istraživači primijete da njihova kilaža pada. Lustig tvrdi da su djeca dobi između 8 i 18 godina počela osjećati sitost i rekla istraživačima da ih "pretrpavaju" hranom. 

Što sve prijeti iz debelog trbuha?

Lustig također smatra da su kalorije šećera najgore jer se u jetri pretvaraju u masti što dovodi do inzulinske rezistencije, rizika od dijabetesa, srčanih bolesti i bolesti jetre. Sve to ima velik utjecaj na prehrambenu industriju, kronične bolesti i troškove zdravstva. Istraživač Jean-Marc Schwarz ističe da su rezultati samo nakon 9 dana iznenađujući i dosljedni na svakom sudioniku.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.