Zdravlje Simptomi i pomoć 20. listopada 2017.

Otkriveni novi dokazi koji povezuju šećer s rastom tumora

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovoga puta imamo loše vijesti za ljubitelje šećera. Nakon devetogodišnjeg istraživanja, belgijski molekularni biolozi otkrili su da šećer stimulira rast tumora i ponudili opcije za prevenciju pomoću promjena u prehrambenim navikama.

Nedavni rezultati devetogodišnjeg istraživanja belgijskih molekularnih biologa, objavljeni u medicinskom časopisu Nature Communications, pokazali su kako šećer uistinu je zaslužan za poticanje rasta tumora. 

Ovo je pomoglo riješiti pitanje koje muči onkologe već desetljećima, te ponuditi nova rješenja za prevenciju tumora kroz dijetalne promjene.

Većina stanica koje nisu kancerogene pune se energijom kroz aerobno disanje, proces koji podrazumijeva razlaganje probavljene hrane u iskoristive, energijom bogate molekule kroz cijelu seriju kemijskih procesa, za koje je potreban kisik i nakon kojih se oslobađa ugljični dioksid kao posljedica reakcije.

Ali, to nije slučaj s kancerogenim stanicama.

'Warburg efekt' ili kako je šećer povezan s kancerogenim stanicama

Čak i kada dobiju dovoljno kisika za proces pretvorbe glukoze u 'gorivo', tj. energiju za organizam, kancerogene stanice radije biraju energiju iz fermentiranog šećera. Na ovaj način stvara se i, nakon toga, iskorištava manje energije nego u regularnim kemijskim procesima kojima se stanice inače koriste. 

Ovaj fenomen zove se 'Warburg efekt'.

Istraživači su provodeći svoj eksperiment na uzorku stanica kvasca otkrili da se kroz proces fermentacije - isti onaj koji preferiraju kancerogene stanice - u biti stimulira rast tumora.

Možda te zanima... Rani simptomi raka koje ignoriraju žene i muškarci Zdravlje

Ti rezultati upućuju na to da geni koji najčešće uzrokuju rak, nazvani Ras proteinima, potiču agresivne tumore pomoću šećera. Ukratko, šećer 'budi' postojeće stanice raka time što ih multiplicira i pospješuje njihovo širenje organizmom.

Voditelj istraživanja, belgijski molekularni biolog Johan Thevelin i profesor na Katoličkom Sveučilištu u Leuevenu, objašnjava kako "Hiperaktivno konzumiranje šećera od strane kancerogenih stanica vodi začaranom krugu konstantne stimulacije razvijanja i rasta tumora".

Biolozi vjeruju da će ovo novo shvaćanje interakcije raka i šećera imati sveobuhvatne posljedice na buduća istraživanja, a i prethodna su naginjala prema ovome otkriću. 

Ovo je napravilo pomak i u prehrambenom planu onih koji su pod rizikom ili već imaju neki od oblika raka, no istraživači kažu kako još studija slijedi jer se još sasvim nije otkrilo zašto kancerogene imaju toliku 'želju za slatkim'. 

Možda te zanima... Za neke si čula, za neke možda ne: Voćke koje pomažu u borbi protiv raka Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.