Hrana Hrana kao lijek 28. lipnja 2017.

Za neke si čula, za neke možda ne: Voćke koje pomažu u borbi protiv raka

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak je jedan od vodećih zdravstvenih problema i milijuni ljudi diljem svijeta obolijevaju svake godine od nekog tipa ove opake bolesti. Iako na pojavu raka utječu i faktori koji nisu u našoj kontroli, poput genetike, stil života i način prehrane također igraju ulogu u ovoj priči, a na njih itekako možemo utjecati.

Znanstvenici posvećuju dosta pažnje ispitivanju svojstava pojedinih namirnica kako bi se utvrdilo mogu li one biti od koristi kod liječenja ili preveniranja raka. Slijedi popis 5 vrsta voća koje bi trebala uvrstiti u svoju prehranu.

Izliječio sam rak Budwig metodom

Lubenica

Lubenice su pune vitamina A, C, B6 i likopena - poznatih antioksidansa. Djeluju protuupalno te pomažu u borbi protiv dijabetesa, artritisa, ateroskleroze, astme i raka.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Lubenica

Šipak

Ovaj plod služi kao aromatni inhibitor sa šest kemikalija. Aromataza je enzim koji je povezan s karcinomom dojke. Šest spojeva koji se nalaze u šipku imaju potencijal za zaustavljanje raka dojke uzrokovanog estrogenom. Još jedna dobra vijesti je da je sok od šipka dobar za osobe s dijabetesom jer ne utječe na razinu šećera u krvi.

Mangostin

Riječ je o vrsti voća koja se uzgaja u južnoj Aziji. Drvo mangostina može narasti i do 25 metara, a plodove daje nakon 10 godina. Dosada je dokazano da mangostin djeluje protuupalno, antiseptički i antibakterijski. Jedinstveni antioksidant koji se nalazi u mangostinu  - alfa mangostin, prema tvrdnjama znanstvenika uspješno se bori protiv leukemije, ali potrebno je još istraživanja u tom polju da bi tvrdnja bila sa sigurnošću potvrđena, piše stethnews.com.

7 navika koje preveniraju 40% tumora

Rambutan

Riječ je o još jednoj azijskoj voćki, a bogat je vitaminima A, B i C, te kalcijem, željezom i magnezijem. U istočnom dijelu svijeta se odavno koristi u narodnoj medicini i poznat je po svom svojstvu borbe protiv slobodnih radikala, dok ga zapadne zemlje tek otkrivaju.

Breskve

Studija objavljena u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry potvrdila je da ekstrakt breskve uspješno ubija vrlo agresivne stanice raka kod miševa. Ekstrakt bresaka također je zaustavio rast tumora i sprečava širenje raka na druge dijelove tijela.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.