Hrana 18. kolovoza 2014.

Što treba sadržavati zdravi doručak?

D2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mlijeko i mliječni proizvodi su dobar izvor proteina i kalcija, a integralna peciva i pahuljice ugljikohidrata. U svoj prvi obrok u danu uključi voće i voćne sokove jer obiluju prehrambenim vlaknima te pojedinim vitaminima i mineralima

Zdravlje kostiju

Dobro je poznato da preskakanje doručka može vrlo brzo ostaviti trag na razini tvoje energije, produktivnosti, ali i linije. Budući da je doručak najvažniji obrok u danu, njegova energetska vrijednost bi trebala zadovoljavati približno 20 posto ukupnih dnevnih energetskih potreba. Međutim, nije važno samo pojesti doručak, već je važno i što jedeš.

Zdrav doručak svakako uključuje mlijeko ili mliječne proizvode poput jogurta, kefira, acidofila, sira i sirnih namaza koji se ističu sadržajem proteina te su najznačajniji izvor kalcija neophodnog za zdravlje kostiju.

Vrijedan izvor vitamina

Žitne pahuljice te kruh i peciva trebali bi činiti sastavni dio svakog doručka. Integralne žitarice su vrijedan izvor vitamina E i B skupine koji su potrebni za dobivanje energije, a od minerala u značajnoj količini prisutni su bakar, selen, cink, željezo, magnezij te fosfor.

Voće ili voćni sokovi osiguravaju vitamine i antioksidanse, a najčešće sadrže vitamin C, folnu kiselinu i kalij.

Više o tome koje namirnice je najbolje jesti za doručak možeš potražiti u brošuri. Brošuru preuzmi ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.