Mlijeko i mliječni proizvodi su dobar izvor proteina i kalcija, a integralna peciva i pahuljice ugljikohidrata. U svoj prvi obrok u danu uključi voće i voćne sokove jer obiluju prehrambenim vlaknima te pojedinim vitaminima i mineralima
Zdravlje kostiju
Dobro je poznato da preskakanje doručka može vrlo brzo ostaviti trag na razini tvoje energije, produktivnosti, ali i linije. Budući da je doručak najvažniji obrok u danu, njegova energetska vrijednost bi trebala zadovoljavati približno 20 posto ukupnih dnevnih energetskih potreba. Međutim, nije važno samo pojesti doručak, već je važno i što jedeš.
Zdrav doručak svakako uključuje mlijeko ili mliječne proizvode poput jogurta, kefira, acidofila, sira i sirnih namaza koji se ističu sadržajem proteina te su najznačajniji izvor kalcija neophodnog za zdravlje kostiju.
Vrijedan izvor vitamina
Žitne pahuljice te kruh i peciva trebali bi činiti sastavni dio svakog doručka. Integralne žitarice su vrijedan izvor vitamina E i B skupine koji su potrebni za dobivanje energije, a od minerala u značajnoj količini prisutni su bakar, selen, cink, željezo, magnezij te fosfor.
Voće ili voćni sokovi osiguravaju vitamine i antioksidanse, a najčešće sadrže vitamin C, folnu kiselinu i kalij.
Više o tome koje namirnice je najbolje jesti za doručak možeš potražiti u brošuri. Brošuru preuzmi ovdje.