Hrana Saznaj koje su zdrave zamjene za šećer 23. kolovoza 2016.

Što još osim alkohola uzrokuje masnu jetru?

Doktor_I_Pacijent_1
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se bolesti jetre najčešće vežu uz pretjeranu konzumaciju alkohola, bolest nealkoholne masne jetre (nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) najčešća je kronična bolest jetre zapadne civilizacije.

Bolest nealkoholne masne jetre uzrok je čak 75 posto kroničnih bolesti jetre, a osobito zabrinjava činjenica da je sve češći uzrok kronične bolesti jetre u djece.

Bolest koja uzima sve više maha

Ako se ne liječi, prvenstveno promjenom prehrambenih navika i nezdravih stilova života, ova bolest može prouzročiti ozbiljno oštećenje jetre te pogoršati ostale oblike kroničnog oboljenja jetre. "Učestalost ove bolesti u populaciji rapidno raste kao što raste i učestalost rizičnih čimbenika za ovu bolest. To su na prvom mjestu debljina, šećerna bolest tipa 2, poremećaji lipida, hipertenzija. Bolest se najčešće javlja u dobi od 40-50 godina i čini se da je podjednako prisutna u oba spola. U djece je bolest češća u djevojčica", objašnjava stručnjak gastroenterolog.

Šećer uzrokuje masnu nealkoholnu jetre

Većina bolesnika s bolešću nealkoholne masne jetre nema simptoma. Međutim, u izraženijim oblicima bolesti mogu se osjetiti simptomi poput umora, slabosti i malaksalosti te osjećaja tupe boli pod desnim rebrenim lukom.

"Unos zaslađenih pića povećava rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre iz razloga što se masnoća akumulira u jetri zbog učinka fruktoze iz takvih napitaka koja potiče stvaranje masnoće. Dodatno, akumulaciju masti u jetri povećava i unos aspartama te karamel bojila koja gazirana pića sadrže, a povezuju se s povećanjem inzulinske rezistencije i upale u organizmu", objašnjava nutricionistica i kaže da dva tipa prehrane igraju važnu ulogu u dijetoterapijskom pristupu, a radi se o Mediteranskoj prehrani i DASH dijeti. 

Što konzumirati za zdravlje jetre

Jetra proizvodi enzime koji koriste svim organima. Jedi namirnice bogate sumporom poput prokulice, kupusa i brokula za što veću proizvodnju zdravih jetrenih enzima. Ujedno se preporuča i dodavanje peršina pri pripremi jela jer su određena istraživanja pokazala kako miristicin, hlapnjivo ulje iz peršina ima antibakterijsko djelovanje i da ostvaruje zaštitno djelovanje na jetru. Preporučuje se i gorko zeleno lisnato povrće, cikla, celer, đumbir, limun, ananas i jabuke. Jedno od glavnih pravila detoksikacijske dijete za čišćenje jetre je piti puno vode, a izbaciti alkohol i kofein te sokove s dodanim šećerom. 

Uz to možeš piti i Kala vodu s okusom jer ne sadrži šećer koji je štetan za jetru, a u njenom sastavu nema ni aspartama te karamel bojila koji se nalaze u gaziranim pićima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.