Zdravlje Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas 04. travnja 2020.

Unos određenih namirnica uzrokuje nedostatke na tvojoj koži

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi vam pružili podršku tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i slušati savjete stručnjaka.

Danas pričamo kako da se ova situacija koja uključuje boravak u zatvorenom prostoru i premalo kretanja te povećana konzumacija kalorija ne odrazi negativno na izgled i zdravlje kože.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Sandra Krstev Barać mag. nutricionizma Socijalno distanciranje je iz temelja promijenilo našu svakodnevicu i donijelo nam da provodimo značajno veću količinu vremena unutar četiri zida. Osim na psihu i tjelesnu masu, promjene u tjelesnoj aktivnosti, ali i zraku kojem si izložena,  može se negativno odraziti i na tvoju kožu. Srećom, prehranom možeš uvelike utjecati na izgled svoje kože.

Namirnice koje voli koža

Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, fitokemikalija i pravilan odabir masnoća, možemo učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljamo na druge - svoj vanjski izgled. Tako je za lijepu kožu poželjno prehranu temeljiti na raznolikom voću i povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama, ribi i posnom mesu.

I unos kvalitetnih masnoća povoljno će se odraziti na izgled kože – maslinovo ulje i avokado uz sjemenke i orašaste plodove trebaju se redovito naći na jelovniku. Ne smijemo zaboraviti ni na dovoljan unos tekućine, najbolju putem vode i nezaslađenog zelenog čaja, jer će se čak i blaga dehidracija organizma brzo odraziti i na stanje kože.

Šećer je neprijatelj blistave kože

U doba kada većinu vremena provodimo kod kuće možda će najteže biti kontrolirati unos onoga što šteti našoj koži, no možda je i dobiveno vrijeme prava prilika da više vremena provedeš u kuhinji hraneći svoju koži iznutra, umjesto da posežeš za brzim prehrambenim rješenjima.

Najveći neprijatelj blistave kože jesu rafinirani ugljikohidrati i šećer. Šećer se, naime, veže na proteine (među ostalim na kolagen i elastin) u procesu koju nazivamo glikacija, a čija je posljedica stvaranje krutih i rigidnih struktura, znači inače fleksibilne i elastične molekule gube na funkcionalnosti. Posljedica je nastanak upala, razbijanje kolagena i elastina te nastanak bora.

Alkohol i kofein također nisu prijatelji lijepe kože jer osim što potiču njenu dehidraciju, kofein primjerice povisuje razinu hormona stresa - kortizola što može ubrzati starenje kože.

jaja i avokado tost Možda te zanima... Tri doručka s manje od 350 kcal koja će vas držati sitim do ručka Hrana

Možda te zanima... Kako zadržati vitku liniju i ne udebljati se u doba korone? Zdravlje

Kad pojedeš određene namirnice prati reakciju tijela

Ako su akne, ekcemi ili rosacea tvoja svakodnevica, iskoristi ovo vrijeme da se dubinski pozabaviš ovo problematikom. Ova stanja nisu znak samo problema s kožom, već odraz cjelokupnog zdravlja. Najčešći uzrok kožnim tegobama leži u disbiozimikrobioma crijeva, te općenito problemima s crijevima kao što je prisutnost sindroma propusnog crijeva. Posljedica ovih stanja je prisutnost konstantne upale, što se, u tvom slučaju, očituje na koži.

Stres, primjena nekih lijekova, nedostatak probavnih enzima, nutritivni deficiti, čest unos alkohola, kao i intolerancije na hranu su najveći prijestupnici koji doprinose ovoj problematici. Iako je najbolji način da se dubinski pozabaviš kožnim tegobama savjetovanje sa stručnom osobom koja će otkriti uzrok i pomoći ti da nađeš put iscjeljenja, slijedi nekoliko savjeta kako i sama možeš pomoći zdravlju svoje kože u doba korone.

  • Obrati pažnju kako se osjećaš nakon unosa određene hrane: osjećaš li nadutost nakon mlijeka, patiš od konstipacije nakon tjestenine ili te primjerice boli glava nakon procesiranog mesa? Na neko vrijeme iz prehrane izbaci sve sporne namirnice i prati kako se ponaša tvoj organizam i tvoja koža
  • Povećaj unos juhe pripremljena na mesnom temeljcu i s bogatstvom povrća. Kombinacija kolagena iz mesnog temeljca i antioksidansa iz povrća će podržati zdravlje i crijeva i kože
  • Povećaj unos fermentiranog povrća ili kombucha napitka jer će ti pružiti korisne bakterije te banane, luka, češnjaka, čičoka i šparoge jer osiguravaju vlakna potrebna za rast korisnih bakterija
  • Salatama i smoothiejima dodaj mljevene lanene sjemenke i sjeckane orašaste plodove jer sadrže omega-3 masne kiseline s protuupalnim djelovanjem
  • Ne zaboravi na unos tekućine, najbolje vode i nezaslađenog zelenog čaja
  • Možda zvuči banalno, ali jedi polako i smireno te temeljito žvači hranu kako bi probavni sokovi mogli odraditi svoj posao.

http://www.funkcionalnamedicina.com/

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.