Začinsko se bilje upotrebljava u marinadama, pospeš li ga po žaru, meso, riba ili povrće će neodoljivo mirisati, savjetuje marta Stewart, slavna kuharica. Svaka savršena marinada treba sadržavati kiseline, masnoće i začine.
Tajna formula
- Kiseline i enzimi - pojačavaju okus i omekšavaju meso. Kiseline: ocat, vino ili pivo, sirutka, sok od breskve, sokovi od citrusa, sok od brusnice. Enzimi: jogurt, grčki jogurt, mlijeko, sok od ananasa, papaja, med
- Masnoća - daje okus i spriječava da se meso lijepi za roštilj. Masnoće: maslinovo ulje, ulje tartufa, ljuto čili ulje, ulje bosiljka, sezamovo ulje, majoneza, sirutka, ulje badema
- Svježe i suho bilje - daje eksploziju okusa. Ljekovito bilje začini i svi omiljeni dodaci. Svježe i suho bilje, začini, češnjak, luk, mladi luk, sjeckani naribani đumbir, korica citrusa, nacionalne mješavine začine, melasa, javorov sirup, grubo mljeveni čili.
Profesionalni savjeti
- Koristi blender kako bi se svi sastojci što bolje proželi.
- Marinade s citrusima i octom su intenzivnijeg okusa i brže omekšavaju hranu od onih s majonezom i sirutkom.
- Oprezno sa soli jer slane marinade isušuju hranu, soli prije roštiljanja kako bi se iz hrane izvukao prirodni okus.
- Barem jednom okreni hranu dok se marinira kako bi bila sigurna da se marinada ravnomjerno upila.
- Koristi posuđe od gline, stakla ili nehrđajućeg čelika.
- Obavezno mariniranu hranu drži u zatvorenoj posudi u hladnjaku.
- Nikad ne koristi aluminijske posude jer u kombinaciji s kiselinama može promijeniti okus hrane.
- Ostatak marinade nikada ne koristi kao umak da ge prethodno nisi prokuhala bar tri minute. To će uništiti opasne bakterije.
Koliko dugo marinirati?
- Školjkaši - 15 minuta
- Morski plodovi - 20 do 30 minuta
- Povrće - 30 minuta
- Pietina i svinjetina - 3 do 12 sati
- Govedina i janjetina - 3 do 24 sata