Hrana 03. lipnja 2025.

Prema studiji dugoj 30 godina, žene koje piju kavu zdravije stare

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nije čudotvorni lijek, ali istraživači koji su pratili gotovo 50.000 žena otkrili su jasne koristi kave.

Jutarnja kava mogla bi pomoći ženama da zdravije stare, sugerira veliko istraživanje. Istraživanje, kojim se pratilo gotovo 50.000 žena tijekom 32 godine, otkrilo je da su one koje su pile kavu s kofeinom imale znatno veću vjerojatnost da će dobro starjeti, održavajući fizičko, mentalno i kognitivno zdravlje u sedamdesetima i kasnije. Ista veza sa zdravim starenjem nije uočena kod čaja ili kave bez kofeina. Nalazi, koji su predstavljeni na godišnjoj konferenciji Američkog društva za prehranu u Orlandu, nadopunjuju sve veći broj dokaza koji povezuju umjerenu konzumaciju kave s dugoročnim zdravstvenim prednostima.

"Dok su prošle studije povezivale kavu s individualnim zdravstvenim ishodima poput smanjenog rizika od dijabetesa ili srčanih bolesti, naša studija je prva koja procjenjuje utjecaj kave na više područja starenja tijekom tri desetljeća“, rekla je za The Times dr. Sara Mahdavi, koja je vodila istraživanje dok je bila postdoktorska suradnica u Školi javnog zdravstva TH Chan Sveučilišta Harvard.

Mahdavi i njezini kolege koristili su podatke od 47.513 žena koje su sudjelovale u studiji zdravlja medicinskih sestara, velikom američkom istraživačkom programu. Bile su u dobi između 45 i 60 godina kada su uključene u istraživanje te su ispunjavale detaljne ankete o prehrani, načinu života i zdravlju svake četiri godine počevši od 1984. godine. To je uključivalo njihov unos kofeina, uključujući onaj iz kave, čaja i gaziranih pića.

Zdravo starenje definirano je kao odsutnost 11 kroničnih bolesti - uključujući rak, moždani udar i dijabetes tipa 2 - te bez kognitivnih oštećenja ili problema s pamćenjem, dobro mentalno zdravlje i fizička funkcija. Do 2016. godine 3706 žena ispunilo je ove kriterije. Među njima je konzumacija kofeina bila dosljedno veća, prvenstveno iz kave. Obično su konzumirale u prosjeku 315 mg kofeina dnevno, što je otprilike ekvivalentno trima malim šalicama kave.

Svaka dodatna šalica kave s kofeinom dnevno u srednjoj dobi bila je povezana s dva do pet posto većom vjerojatnošću zdravog starenja, do gornje granice od pet malih šalica dnevno. Čaj i kava bez kofeina nisu pokazali takvu povezanost. Konzumacija kole povezana je sa značajno manjom vjerojatnošću dobrog starenja.

NHS preporučuje da ljudi ne bi trebali prekoračiti 400 mg kofeina dnevno - što je ekvivalentno otprilike četiri šalice kuhane kave, iako će to varirati ovisno o načinu pripreme kave - ali neki će osjetiti nervozu, palpitacije srca, anksioznost i nesanicu pri nižim dozama.

Studija je prilagođena nizu varijabli, uključujući težinu, pušenje, unos alkohola, tjelesnu aktivnost i obrazovanje. Ipak, istraživači su upozorili da se koristi kave čine relativno skromnima u usporedbi sa širim čimbenicima načina života poput vježbanja, prehrane i prestanka pušenja.

Istraživanje se nadopunjuje na prethodne studije koje pokazuju potencijalnu ulogu kave u smanjenju rizika od Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka, i kod muškaraca i kod žena. Prema pregledu objavljenom 2022. u New England Journal of Medicine, umjerena konzumacija kave, tri do pet šalica dnevno, povezana je sa smanjenim rizikom od rane smrti. 

Možda te zanima... Ako pijete kavu u ovo doba dana, mogli biste smanjiti rizik od rane smrti Hrana

Kava nije čudotvorni lijek

Stručnjaci naglašavaju umjerenost. Individualni odgovori na kofein uvelike variraju, često zbog genetike. Neki ljudi ga metaboliziraju puno sporije od drugih, što povećava rizik od nuspojava. Mahdavi i njezin tim naglasili su da kava nije čudotvorni lijek.

"Ovi rezultati, iako preliminarni, sugeriraju da male, dosljedne navike mogu oblikovati dugoročno zdravlje", rekla je. "Umjeren unos kave može ponuditi neke zaštitne prednosti u kombinaciji s drugim zdravim navikama poput redovite tjelovježbe, zdrave prehrane i izbjegavanja pušenja."

Daljnjim istraživanjima istraživači će pokušati razotkriti specifične spojeve u kavi koji mogu biti uzrok tih učinaka i kako oni međusobno djeluju s individualnim genetskim profilima, potencijalno otvarajući vrata personaliziranim savjetima o prehrani. 

kava Možda te zanima... Kava nas čini zdravijima, a poboljšava i pamćenje, ali samo pod ovim uvjetom Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.