Prejedanje može dovesti do poremećaja hormona u tijelu, posebice inzulina i hormona stresa - kortizola, što u konačnici dovodi do debljanja. Ako patiš od žgaravice nakon što si pojela veće količine hrane treba uvesti što hitnije promjene. Za početak, kako bi se prestala prejedati i suzbila žgaravicu jedi nemasnu i ne začinjenu hranu te pokušaj raspodijeliti obroke u više manjih pa neće niti dolaziti do napadaja gladi koji završavaju prejedanjem
Kada imaš napadaj gladi i ako posegneš za namirnicama bogatim 'lošim' ugljikohidratima poput bijelog brašna i šećera upast ćeš u začarani krug. Naime, nakon konzumacije te vrste namirnica brzo se stvara novi osjećaj gladi. Napade prejedanja možeš spriječiti pravilnim odabirom namirnica, malim obrocima i redovitom tjelovježbom.
Za osjećaj sitosti treba proći 15 minuta nakon obroka
- Prije nego što se prepustiš prekomjernom uživanju u hrani poput pomfrita ili torte od sira, zamisli kako ćeš se osjećati nakon što sve to pojedeš. Psiholozi savjetuju da zamisliš kako ti se lijepe masni jastučići oko trbuha.
- Osobe čiji su glavni obroci neredoviti ili nedostatni, češće posežu za nezdravim međuobrocima ili se prekomjerno najedu u posljednjem obroku u danu. Kako bi se to izbjeglo važno je da doručak, ručak i večera sadrže dovoljno kalorija i vrijednih nutrijenata.
- Novo istraživanje australskih stručnjaka sugerira da je tzv. jo-jo prehrana, koja podrazumijeva apstinenciju od "nezdrave" hrane tijekom radnih dana te njeno prekomjerno uživanje za vikend, gotovo jednako nepoželjna kao i svakodnevna nepravilna prehrana. (Izvor: Molecular Nutrition & Food Research)
- Prvi poremećaj odnosa prema hrani izražava se kao često uzimanje hrane, neovisno o osjećaju fiziološke gladi. Usputni obroci, takozvano grickanje, nadoknađuje osjećaj praznine zbog manjka ljubavi ili viška dosade ili brige.
- Da bi signal o sitosti stigao iz probavnog trakta do mozga treba mu najmanje 15 minuta. Što brže jedeš, to su veći izgledi da se nastaviš prejedati, jer mozak još nije shvatio da je želudac pun. Izbaci velike obroke s jelovnika. Jedi češće, ali neka to budu manji obroci.
Korisni mali trikovi za smanjenje energetskog unosa
Savjetuje Sandra Krstev Barać, ing. nutricionizma:
- Obavezno doručkuj
- Jedite samo za stolom, uz ugašen televizor
- Nemoj na stolu držati posude s hranom
- Planiraj obroke
- Jedi polako i dobro sažvači hranu
- Hranu serviraj na manjim tanjurima
- Između svakog zalogaja spusti vilicu ili žlicu
- Grickaj svježe povrće i voće kada osjetiš glad
- Ostavi nekoliko zalogaja hrane na tanjuru
- Smanji vrijeme boravka u kuhinji i za stolom
- Odgodi obrok za 2 do 3 minute i pričaj s ukućanima
- Izbjegavaj suviše vruću i suviše hladnu hranu
- Pij dovoljno tekućine kako ne bi zamijenila osjećaj žeđi i gladi
- U nabavu namirnica idi samo kada si sita
- Ograniči iznos novca koji nosiš u nabavku namirnica
- Pri kupovini hrane, obrati pažnju na sastav i nutritivnu vrijednost izraženu na ambalaži proizvoda
Trikovi uz koje ćeš manje jesti.