Hrana 16. kolovoza 2016.

Pakiranje hrane utječe na lošu procjenu porcija i veći obujam struka

Deklaracija_Hrane_Rok_Trajanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Veća pakiranja hrane povezana s lošijom procjenom porcija. Prema novom europskom istraživanju objavljenom u časopisu Appetite, veća pakiranja prehrambenih proizvoda mogu negativno utjecati na našu percepciju prikladnih porcija hrane za konzumaciju.

U istraživanju je sudjelovalo preko 13 000 ispitanika iz šest europskih zemalja, a bilo je osmišljeno tako da su sudionici trebali procijeniti koliko porcija sadrže određena pakiranja hrane. Ispitanicima su bila pokazivana pakiranja različitih veličina, a primijećeno je da su veća pakiranja bila povezana s većim procijenjenim porcijama za konzumaciju.

Njemci, Poljaci i Šveđani skloniji većim pakiranjima hrane

Dakle, kada bi im bila prezentirana veća pakiranja hrane, ispitanici bi procijenili da je i prikladna porcija za konzumaciju iste – također veća. Rezultati su bili dosljedni bez obzira na mjesto istraživanja. No, ispitanici iz Njemačke, Poljske i Švedske pokazali su malo veću sklonost povećanim porcijama, u usporedbi s ispitanicima iz Francuske, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva. Također, nešto veća sklonost povećanim porcijama zapažena je općenito kod mlađih ispitanika te kod muškaraca.

Iako su ispitanicima zapravo samo bile prikazivane slike hrane, odnosno, nije im dana mogućnost konzumacije, autori su zaključili da kada bi ispitanici doista i pojeli porcije hrane koje su procijenili, one bi znatno doprinijele povećanju ukupnog unosa kalorija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.